Oštra upozorenja
118

Bego Gutić: Tuzlanska SDA je pocijepana, pojedinci vrše tajkunizaciju stranke

A. Kendić
Bego Gutić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Bego Gutić više nije predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK), a u razgovoru za Klix.ba oštro i bez dlake na jeziku govorio je o korupciji i kriminalu u redovima svoje stranke koja je pocijepana na kantonalnom nivou. On tvrdi da SDA neće napustiti te će se boriti protiv trenutnog stanja koje sa sobom donosi negativne posljedice.

Stvari u SDA u Tuzlanskom kantonu ne štimaju već duži vremenski period, a Bego Gutić kaže da su u protekle dvije godine od uvedenog Povjereništva povučeni brojni loši potezi koji bi se stranci mogli razbiti o glavu. To je, između ostalog dovelo do raskola u Tuzlanskom kantonu, ali i brojnih drugih problema o kojima članstvo šuti.

"Taj problem u SDA postoji i on se pojavio odmah nakon rušenja, odnosno smjene Mirsada Kukića sa pozicije predsjednika Kantonalnog odbora. Odmah sam govorio o tom sindromu, kako nam se ne bi ponovo desio neki kukić, odnosno lokalni autokrata koji će iz jednog mjesta upravljati svim procesima. Tražio sam da se na drugačiji način popuni Povjereništvo, ali nažalost, nije bilo razumijevanja. Nismo bili principijelni te smo dozvolili da određene općinske organizacije i pojedinci imaju neku vrstu monopola te da bez ikakvih kriterija imenuju po tri ili četiri člana povjereništva", kaže Gutić.

Grupacija želi kontrolu nad Kantonalnim odborom SDA Potom, navodi Gutić, se omogućilo da kroz kreiranje listi i izborni inžinjering u Općim izborima jedna grupacija uđe u prvi red i preuzme kontrolu nad Klubom zastupnika u Skupštini TK, koji pak pokušava preuzeti kontrolu nad Kantonalnim odborom, namećući svoje odluke.

To je, nastavlja Gutić bilo vidljivo na pretposljednjoj sjednici Skupštine TK, kada dio zastupnika nije želio glasati za sastav skupštinskih komisija po nalogu Kantonalnog odbora, koji je tad donio odluku da se vanjski članovi komisija popune na način da se te pozicije dodijele općinskim organizacijama koji nemaju svoje ministe i zastupnike.

"Gdje god je to moguće pokušava se uspostaviti neka vrsta monopola na način da se iz nekoliko općinskih organizacija, prvenstveno misleći na Živinice i Tuzlu, pokušavaju dati kadrovi za pozicije koje su predmet raspodjela unutar skupštinske većine, što opet nije u strategiji i sa proklamovanim ciljem stranke - ravnomjeran razvoj cijelog kantona", nastavlja Gutić.

Klub zastupnika SDA u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Klub zastupnika SDA u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)

A da bi se postigao ravnomjeran razvoj kantona, Gutić kaže da se prije svega u upravljačke strukture, odnosno nadzorne odbore i na pozicije ministara moraju uključiti sve općinske organizacije, na jednak način, u skladu s izbornim rezultatom.

"Mi ovdje imamo politiku dvostrukih standarda - kada nekome treba nominalan broj glasova ostvaren od općinske organizacije, onda se to prihvati kao kriterij, a kada je potreban neki drugi, on se odmah izmijeni. Tuzla ni na koji način ne može biti tretirana kao druga organizacija, kako se predstavlja, jer oni imaju najlošiji izborni rezultat na proteklim općim izborima i na neki način moraju biti sanckionirani", nastavlja naš sagovornik.

Upravo loš ambijent u stranci, uz privatne razloge naveli su Gutića da podnese ostavku na mjesto predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini TK.

"Vidio sam da kao predsjednik Kluba zastupnika ne mogu provoditi politiku Kantonalnog odbora SDA. Smatram da je on taj koji treba definisati osnovne političke smjernice u radu svih organa stranke, pa tako i kluba zastupnika i da ni u kojem slučaju klub ne može biti nadređen kantonalnom odboru. O problemu na pretposljednjoj sjednici Skupštine TK niko ne razgovara, svi uglavnom guraju glavu u pijesak. Predsjednik SDA TK Amir Fazlić je od pet zastupnika prije sjednice bio ucijenjen, tako što su kazali da neće doći na sjednicu, ako ja ne podnesem ostavku te ukoliko vanjski članovi skupštinskih komisija ne budu imenovani na načink kako oni to žele - da svako od njih imenuje po jednu osobu. To su klasična kršenja statuta stranke, dozvoljava se da to oni rade i dalje, pa se postavlja pitanje kakvu poruku šaljemo drugima? Da li to znači da i ja sutra kao član kluba mogu se ponašati kako želim?", otvoreno kaže Gutić.

Oštre kritike na račun stranačkog kolege

Nakon te sjednice došla je i nova, inače posljednja na kojoj je Gutić iznio i oštre kritike na rad svog stranačkog kolege, odnosno premijera TK Denijala Tulumovića na čiji račun je uputio elemente krivične korupcije. Prva zamjerka se odnosila na donošenje izmjena i dopuna finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta TK koje je Vlada TK usvojila po hitnoj proceduri na vanrednoj sjednici, a kojom se dodatno usmjerava 830 hiljada KM.

"Takva odluka je pogodovala firmama koje već rade na ljetnom održavanju regionalnih cesta te će na jedan netransparentan način, bez raspisivanja tendera biti potrošeno 830 hiljada KM. Već ranije je na tri ili četiri godine sklopljen ugovor o ljetnom održavanju regionalnih cesta, što podrazumijeva saniranje udarnih rupa, košenje trave, čišćenje kanala... Ovdje je indikativno da je u posljednje četiri godine na poziciji ljetnog tekućeg održavanja regionalnih cesta svake godine dolazilo do ušteda od 150 do 400 hiljada KM. Svake godine smo na toj poziciji imali planirano 2.100.000 KM i odjednom Vlada TK u vrijeme ljetne pauze i kada ne postoje objektivni razlozi donosi takvu odluku. Ovdje se radi o klasičnom pogodovanju firmama koje se bave ovom vrstom posla i kao zastupnik koji je prepoznao klasičan primjer političke korupcije reagovao sam i upozorio premijera Tulumovića da ta odluka sadrži koruptivne elemente", kaže Gutić.

Gutić kaže da je Direkcija regionalnih cesta TK u ogromnim problemima, a najveći vidi u sistemu nadzora koji uopće ne postoji, posebno kod izvođača radova.

"Ovdje će se raditi o klasičnom fakturisanju radova koji neće biti izvršeni. Moj zadatak kao zastupnika i člana SDA u Skupštini TK je da ukazujem na anomalije. U kongresnim dokumentima SDA je kao jedan od prioriteta u svom radu stavila i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a u platformi za izbore na koju smo se pozivali tokom izborne kampanje također smo kazali da će to biti jedan od naših osnovnih zadataka. U planu i programu rada premijera također je to jedan od visokih prioriteta. Zadatak svih izabranih zvaničnika je da se na ovaj način bore protiv korupcije. Ima dušebrižnika koji će kazati da to trebaju raditi nadležne institucije. Mi, naravno, nismo policajci i tužioci, ali naš zadatak je da ukazujemo na ove probleme", smatra Gutić.

Gutić je kao drugu kritiku Tulumoviću naveo imenovanje Abudalah Zukića na mjesto savjetnika premijera TK. Zukić je kao kadar SDA bio u sastavu Kantonalne vlade koju je predvodio Gutić, a na mjestu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobio je osuđujuću presudu za koruptivna krivična djela. Nedavno na njegovu adresu je stigla i nova optužnica koja ga tereti za nasilničko ponašanje.

"Još u vrijeme mog mandata premijera TK u stranci sam protiv Abdulaha Zukića pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu i o tome se vodila rasprava na Kantonalnom odboru, na kojem se polagalo mišljenje da je to možda stroga sankcija te da mu se izda posljednje upozorenje. Tada su se dešavali određeni problemi, kao što su narušavanje međuljudskih odnosa u ministarstvu, čak se potukao i sa jednim od službenika te je intervenirala i policija, zatim, tu je bila i neodgovornost prema poslu koji je obavljao i slično. I pored svih tih njegovih subjektivnih anomalija koje je kao ministar imao, premijer Tulumović ga je odlučio imenovati za savjetnika. Bez obzira što Zukić možda formalno-pravno ispunjava uslove za imenovanje na poziciju savjetnika, postoji dostojnost u vršenju funkcije, a ja mislim da zbog pravosudnih postupaka protiv njega on nije dostojan te funkcije. Od toga će Tulumović i SDA imati samo štetu, a ne korist", naglašava Gutić.

Za trenutnu formaciju Vlade TK Gutić nije bio još od samog početka pregovora. Govorio je da će to biti privatna vlada nekolicine pojedinaca, a danas još jednom potcrtava svoj stav te tome u prilog dodaje problem s promjenom finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta TK.

"Ti privatni dioničari u Vladi TK, odnosno Safet Softić, potpredsjednik SDA koji stoji iza cijelog ovog projekta, zatim Abdurahman Hodžić, vlasnik građevinske firme H&H koji se javno hvalio da nije član SDA, ali u ovom trenutku upravlja procesima unutar stranke i Enver Bijedić, već polako počinju s naplaćivanjem dividende", tvrdi Gutić.

Negativni potezi Vlade TK Kantonalna vlada vrlo brzo će navršiti 100 dana svoga postojanja, a Gutić navodi da konkretnih rezultata nema. Kako kaže, ona se još uvijek bavi personalnim, kadrovskim rješenjima, a s druge strane postoje tri ozbiljna problema koja je napravila. Prvi, kako ističe je imenovanje ministra za boračka pitanja koji nije zadovoljavao stručnom spremom, a potom je podnio ostavku te je imenovan novi, zatim izmjenu finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta TK, a na rećem mjestu je imenovanje Abdulaha Zukića.

"Sve su to hipoteke, odnosno negativni potezi koje je uradila ova vlada, a koje otežavaju njen rad. Kakva će biti njena sudbina teško je sada kazati, ali sudeći prema nekim najavama, koalicija nema stabilan kapacitet. Mislim da je promjena kursa potrebna, a kako bi vlada povratila poljuljano povjerene. Ukoliko na vrijeme to uradi te se počne baviti pitanjima od životne važnosti za TK i od prioriteta za građane, a ne nekim perifernim stvarima, siguran sam da ima perspektivu. Suprotno, ako nastave kao dosad, mislim da teško mogu opstati", mišljenja je Gutić koji već tri mjeseca čeka odgovore na svoje upućene inicijative o rješevanjau problema migranata u Tuzli, Zakona o pravima demobilisanih boraca te GIKIL-a.

Gutić nam na kraju kaže da ostaje u SDA te će se truditi da mijenja trenutno stanje.

"Ovo stanje nije dobro, međutim, problem je što ljudi koji pokušavaju uspostaviti kontrolu nad SDA ne misle dobro stranici, nego se vode isključivo privatnim ciljevima. U SDA mora postojati sistem kojeg trenutno nemamo, u posljednje dvije godine je povučeno toliko loših poteza od Povjerenoštva da me čudi kako smo uopšte napravili rezultat na Općim ozborima. Samo je kod nas moguće da čovjek koji je 2016. bio na listi druge političke partije za dvije godine postane predsjednik jedne općinske organizacije i na posljednjem kongresu uđe u Glavni odobr. To su stvari koje se stranci mogu razbiti o glavu", zaključuje Gutić razgovor za Klix.ba.