Kompromitirajući snimak
298

Bego Gutić o aferi "Asim": SDA će osjetiti posljedice, potrebne su reforme stranke

A. K.
Bego Gutić (Foto: A. K./Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: A. K./Klix.ba)
Član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Bego Gutić za Klix.ba prokomentarisao je skandalozni audiosnimak koji je nakon objavljivanja otkrio nečasne radnje visokih dužnosnika ove stranke.

Bego Gutić je istaknuo da je centrala stranke već dala svoj komentar vezano za objavljivanje snimka, naglasivši da državni organi trebaju provesti istragu u cilju utvrđivanja eventualnih nezakonitosti.

"Što se tiče političke odgovornosti, stranka bi trebalo to utvrditi. Ukoliko se dokaže tačnim, to je nešto što ne služi na čast SDA, ali ni onima koji su učesnici afere", kazao je Gutić za Klix.ba.

Afera "Asim", prema Gutićevom mišljenju, utjecat će na povjerenje građana, a negativno će se odraziti i na samu stranku.

"To će svakako ostaviti određenu vrstu negativnog efekta na imidž stranke i povjerenje građana. Ali, siguran sam da će šteta biti manja, ukoliko stranka blagovremeno i pravovremeno reaguje na pravilan način", istaknuo je predsjednik Općinskog odbora SDA u Banovićima.

Smatra da je potrebna jedna nova SDA, koju je prije svega u Tuzlanskom kantonu neophodno reformisati.

"Ona mora biti liberalnija, prije svega građanskija, a kako je to najavio predsjednik Bakir Izetbegović na sedmom kongresu u septembru prošle godine. Čini mi se da nismo puno na tome uradili. Poražavajuća je činjenica da Kantonalni odbor SDA TK, koji broji 23 člana, nema nijednog člana druge nacionalnosti, srpske, hrvatske i ostalih, iako je Tuzlanski kanton, posebno Tuzla grad koji je u ovom trenutku najmultietničniji u cijeloj BiH", dodao je Gutić.

Podsjećanja radi, načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić objavio je snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u bh. prijestolnici. Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.