Izbor rukovodstva FBiH
438

Begić tvrdi da SDP nema dovoljno potpisa da dokaže većinu: Koriste moju žalbu da zbune javnost

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je objavljeno da će rok za dostavu potpisa zastupnika stranaka Šestorke u FBiH biti pomjeren zbog žalbe Zlatana Begića (DF) na odbijanje njegove kandidature za (pot)predsjednika entiteta, oglasio se ovaj zastupnik kazavši da sve može teći regularnim tokom uprkos žalbi.
Prikupljanje potpisa i izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika entiteta je trebalo biti realizovano sutra na sjednici Zastupničkog doma FBiH, no odgođeno je za sljedeću sedmicu.

Begić objašnjava da je on žalbu uložio Sudu BiH, a ne CIK-u što znači da nije potrebno čekati nikakvu novu odluku CIK-a da bi se mogla održati sjednica Predstavničkog doma FBiH.

"Žalba je uložena Sudu BiH na raniju Odluku CIK-a zbog odbijanja ovjere moje kandidature, a ne na Odluku CIK-a kojom se ovjerava lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda - koja je donesena kasnije (prvo se ovjeravaju kandidati pojedinačno, a onda se ovjerava lista kandidata). To iz razloga jer ja ne osporavam pravo bilo kojeg građanina da se kandiduje - uključujući i one koji pripadaju konstitutivnim narodima. Ja sam osporio odluku kojom se onemogućava moja kandidatura zbog etničke pripadnosti u konkretnom slučaju. Dakle, lista kandidata iz reda konstitutivnih naroda je ovjerena od strane CIK-a, na nju nije uložena žalba sa moje strane, procedura može da se nastavi (ako neko drugi nije uložio žalbu - a koliko znam nije)", rekao je Begić.

Potpise koji pokazuju da Šestorka ima većinu trebali su biti prikupljeni do 6. februara, no rok je pomjeren do danas. Ipak ni danas nije dostavljen spisak, a Begić vjeruje da su njegovu žalbu iskoristili kao opravdanje.

"Zapravo se radi o tome da SDP nema potpise koje je obećao prezentirati javnosti kao dokaz da imaju većinu u Predstavničkom domu, pa moju žalbu koja nema nikakve veze sa ovjerom liste kandidata iz reda konstitutivnih naroda koristi kako bi javnost doveo u zabludu, a sebe slagali da su "jaki". Ima li kraja u samoponižavanju ovih ljudi?Jadno! Ne potcjenjujte narod", kazao je.