BiH
0

Bećirović: Uspjeh Dine Merlina na Eurosongu je pobjeda za BiH

FENA
Ovoj zemlji potrebne su pobjede, a uspjeh Dine Merlina i ekipe BHTV na Eurosongu u Dizeldorfu je upravo to - pobjeda.

Šesto mjesto u konkurenciji s organiziranijim ekipama iza kojih su na sve načine pa i finansijski stajale njihove države je ogroman uspjeh, rečeno je na današnjem prijemu koji je za bh. učesnike na Eurosongu priredio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

"Evidentno je da je vrijeme da se pobrinemo da ova država, prije svega kroz insistiranje na poštivanju autorskih prava i zakona koji ih regulira, počne snažnije podržavati pa i kvalitetno prodavati svoje brendove, a muzika je svakako jedan od najvećih", kazao je Bećirović.

"U takvim okolnostima sasvim će normalno biti da nastupi na Eurosongu koji gleda više od 100 miliona ljudi budu nastupi predstavnika Bosne i Hercegovine, a ne samo nastupi grupa entuzijasta", istaknuo je predsjedavajući Bećirović u razgovoru s Dinom Merlinom, Dejanom Kukrićem i Majom Čengić sa BHTV kao i menadžerom tima Asimom Kraljićem.

Po njegovim riječima, stvari bi se mogle pomjeriti naprijed s aktiviranjem asocijacija profesionalnih muzičara i pozicioniranjem agencija za zaštitu autorskih prava, ali mislim da ima mnogo prostora da se u njega uključi državna vlast.

Naravno, istaknuo je, i Parlamentarna skupština kao tijelo koje je donijelo Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima treba insistirati na njegovoj dosljednoj primjeni, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.