BiH
0

Bećirović uputio prijedlog za usvajanje državnog zakona o nagradi ZAVNOBiH-a

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović podsjetio je na značaj 25. novembra, Dana državnosti BiH te obavijestio da je zvanično uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog za usvajanje državnog zakona o nagradi ZAVNOBiH-a.

Bećirović je istakao da je 25. novembar jedan od najsvjetlijih, najgrandioznijih i najvažnijih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH te da ovaj dan ne pripada nijednom narodu pojedinačno već je zajedničko blago svih građana i naroda BiH.

Podsjetio je da je ZAVNOBiH bio antifašistička skupština svih naroda i građana BiH, naglasivši da bez nje danas ne bi bilo niti Parlamentarne skupštine niti države BiH.

"Negiranje ZAVNOBiH-a je antidejtonski, antiustavni, nelegalan i apsurdan čin", smatra Bećirović.

Također je istakao da, zahvaljujući ZAVNOBiH-u pojedini narodi ne bi uopće opstali na ovim prostorima, a ideje ZAVNOBiH-a su i danas aktuelne jer su upućivale na zajedništvo i mir, nenasilje i toleranciju.

"ZAVNOBiH je događaj najvišeg ranga koji je promijenio smjer historije i na historijsku scenu izveo nove društvene snage", istakao je Bećirović na današnjoj pres-konferenciji, dodavši da bi nagrada ZAVBNOBiH-a za koju se on zalaže trebala biti posebno priznanje koje će se dodjeljivati radi isticanja najznačajnijih dostignuća u svim oblastima od općeg značaja za razvoj BiH.

Poručio je da nijedan grad niti jedan dio BiH "nisu nikada bili niti će ikada biti ekskluzivno srpski, hrvatski ili bošnjački prostor".