{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Sjednica Doma naroda PSBiH je 6. juna, a to bi moglo biti prekasno

F
30.5.2014. u 15:37
8
19
Bećirović: Sjednica Doma naroda PSBiH je 6. juna, a to bi moglo biti prekasno
8
Bećirović: Sjednica Doma naroda PSBiH je 6. juna, a to bi moglo biti prekasno
Foto: Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću u kojem ga je pozvao da sazove hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH da bi se okončao proces usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i dopune Krivičnog zakona BiH.
Bećirović ga podsjeća da je ove zakone Predstavnički dom PSBiH usvojio, međutim, da bi oni stupili na snagu moraju biti usvojeni i u Domu naroda.

"Naredna sjednica Doma naroda zakazana je za 6. juna, ali bi to za državu BiH i njene građane moglo biti prekasno. Komitet eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) traži od nadležnih organa vlasti da do kraja ovog mjeseca usvoje dva zakonska teksta i izbjegnu posljedice s nesagledivim negativnim djelovanjem po građane BiH", upozorava u pismu Bećirović.

Smatra da bi svako odugovlačenje bilo svojevrsno igranje ne samo s građanima BiH nego i sa strpljenjem međunarodne zajednice, stoji u pismu.

Čovića je podsjetio da bi već narednih dana BiH mogla da se nađe pod krajnje snažnim političkim i finanisijskim pritiskom te biti na crnoj listi zemalja kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

Dodaje da bi se tada banke i druge finansijske institucije u BiH suočile s teškoćama pri transferu novca širom svijeta, a sve novčane transakcije u i izvan BiH budno bi pratile finansijske institucije drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama.

"Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake bh. građanima iz inozemstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje ili čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH, a od takvog srozavanja reputacije zemlje oporavak je dugotrajan i težak", naglašava Bećirović.

Imajući sve ovo u vidu, pozvao je Čovića da shvati ozbiljnost situacije i prije 1. juna zakaže i održi sjednicu Doma naroda i doprinesete da ova, posljednjim prirodnim nesrećama dodatno oslabljena, zemlja izbjegne nove sankcije, stoji na kraju otvorenog pisma zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: