BiH
8

Bećirović: Sjednica Doma naroda PSBiH je 6. juna, a to bi moglo biti prekasno

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću u kojem ga je pozvao da sazove hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH da bi se okončao proces usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i dopune Krivičnog zakona BiH.

Bećirović ga podsjeća da je ove zakone Predstavnički dom PSBiH usvojio, međutim, da bi oni stupili na snagu moraju biti usvojeni i u Domu naroda.

"Naredna sjednica Doma naroda zakazana je za 6. juna, ali bi to za državu BiH i njene građane moglo biti prekasno. Komitet eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) traži od nadležnih organa vlasti da do kraja ovog mjeseca usvoje dva zakonska teksta i izbjegnu posljedice s nesagledivim negativnim djelovanjem po građane BiH", upozorava u pismu Bećirović.

Smatra da bi svako odugovlačenje bilo svojevrsno igranje ne samo s građanima BiH nego i sa strpljenjem međunarodne zajednice, stoji u pismu.

Čovića je podsjetio da bi već narednih dana BiH mogla da se nađe pod krajnje snažnim političkim i finanisijskim pritiskom te biti na crnoj listi zemalja kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

Dodaje da bi se tada banke i druge finansijske institucije u BiH suočile s teškoćama pri transferu novca širom svijeta, a sve novčane transakcije u i izvan BiH budno bi pratile finansijske institucije drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama.

"Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake bh. građanima iz inozemstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje ili čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH, a od takvog srozavanja reputacije zemlje oporavak je dugotrajan i težak", naglašava Bećirović.

Imajući sve ovo u vidu, pozvao je Čovića da shvati ozbiljnost situacije i prije 1. juna zakaže i održi sjednicu Doma naroda i doprinesete da ova, posljednjim prirodnim nesrećama dodatno oslabljena, zemlja izbjegne nove sankcije, stoji na kraju otvorenog pisma zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Bećirovića.