BiH
2

Bradarić, Genjac i Vrdoljak očekuju da danas bude održana sjednica Doma naroda

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mehmed Bradarić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je za Agenciju Fenu da je jutros, zajedno s kolegama Halidom Genjcom i Krunoslavom Vrdoljakom, došao u zgradu institucija BiH u Sarajevu u nadi da će danas biti održana sjednica Doma naroda PSBiH.

"Poznato je da je Komitet eksperata Vijeća Evrope dao rok da zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usvojen do 1. juna u oba doma PSBiH, a u protivnom će Bosna i Hercegovina biti stavljena na crnu listu zajedno s Iranom, Sjevernom Korejom, Ukrajinom itd., čime bi bio otežan i usporen protok novca, a što bi imalo nesagledive posljedice za našu zemlju koje bih čak uporedio s ovom prirodnom nesrećom koja nas je zadesila", pojasnio je Bradarić.

On je istakao da je odgovornost na predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću koji je bio dužan zakazati sjednicu, te da je iz komunikacije s ostalim kolegama saznao da su svi spremni vrlo brzo doći kako bi sjednica bila održana i zakon usvojen.

"Zaista shvatamo ozbiljnost situacije i ne razumijem neodgovornost predsjedavajućeg i izjave koje daje, a jednog dana će morati građanima BiH odgovoriti zašto nije zakazao sjednicu", rekao je Bradarić i dodao je da će čekati čitav dan uvjeren da će sjednica biti održana.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te dopune Krivičnog zakona odobrio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na maratonskoj sjednici održanoj prije dva dana u Sarajevu. Time je ispunio uvjet Komiteta eksperata Vijeća Evrope da BiH ne dođe na crnu listu zemalja zajedno s Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kad je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

Međutim, zakoni ne mogu stupiti na snagu dok ih ne odobri i Dom naroda.