Prijateljski odnosi
41

Bećirović razgovarao u Briselu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije

A. Ku.
Denis Bećirović i Hadja Lahbib  (Foto: Predsjedništvo BiH)
Denis Bećirović i Hadja Lahbib (Foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadja Lahbib razgovarali su u Briselu u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.

Bećirović je kazao da su BiH i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja te da već pune tri decenije uspješno rješavaju sva otvorena pitanja.

Kraljevina Belgija je važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperative da proces pregovora s Evropskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU.

Govoreći o evropskom putu BiH i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju Bećirović je istakao da BiH nastoji pomiriti unutarnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU.

Dodao je da BiH prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU: odbranu principa demokratije i vladavine prava, digitalizaciju i tehnološku konkurentnost, zelenu tranziciju, jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Evrope.

Ministrica Hadja Lahbib istakla je da Kraljevina Belgija vidi BiH kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu.

O tome govori intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu BiH jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Privredne komore Kraljevine Belgije i Luksemburga. Ilustrirajući odlučnost i predanost političkom partnerstvu ministrica Labib je istakla da trenutno u Sarajevu boravi visoka delegacija Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH.