Dom naroda Parlamenta BiH
214

Bećirović pozvao Izetbegovića da zakaže sjednicu: Ako Srbi ne dođu obratimo se Inzku

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP) pozvao je predsjedavajućeg gornjeg doma državnog organa zakonodavne vlasti Bakira Izetbegovića da u roku od sedam dana sazove sjednicu.

Bećirović je predložio da se u slučaju da se pojedini delegati ponovo ne odazovu na sjednicu i odbiju da rade ono što im je ustavna, zakonska i delegatska dužnost, ostali delegati obrate visokom predstavniku, saopćeno je iz SDP-a.

"Predlažem da se mi koji insistiramo na zaštiti principa ustavnosti i zakonitosti obratimo visokom predstavniku u BiH, kao i drugim relevantnim adresama u zemlji i inostranstvu, koje imaju pravo i dejtonsku obavezu da sankcionišu destruktivne antidejtonske elemente", naveo je Bećirović u pozivu Izetbegoviću.

Bećirović ističe da nefunkcionisanje Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavlja flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu ova dva doma.

On smatra da, sve dok Ustav BiH ne bude usaglašen u svim elementima sa međunarodnim pravom, visoki predstavnik mora da koristi svoja ovlašćenja, kao i da je međunarodna zajednica dužna da pomogne da BiH postane normalna i funkcionalna zemlja.