{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Podsjećanje na zlo holokausta ima historijsku važnost

F
27.1.2013. u 10:26
27
0
Bećirović: Podsjećanje na zlo holokausta ima historijsku važnost
27
Bećirović: Podsjećanje na zlo holokausta ima historijsku važnost
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović izdao je u nedjelju saopćenje za javnost u kojem ističe da je holokaust, bez sumnje, najsramotniji period ljudske prošlosti.
Podsjeća da su pojavi holokausta doprinijeli rasizam u sprezi s vjerskom nesnošljivošću i dugom tradicijom antisemitizma, a oživljen je nacionalističkim strastima koje su se pojavile u Evropi u drugoj polovini 19. stoljeća. Holokaust je dodatno pogoršan teškim ekonomskim prilikama širom svijeta, neuspjehom Weimarske Republike i ravnodušnošću međunarodne zajednice.

"Holokaust je pospješen razvojem nacističke rasne i genocidne ideologije i politike, počevši od filozofske platforme izložene u Hitlerovoj knjizi 'Mein Kampf', preko 'Nűrnberških zakona' koje je nametnula država i manipulatorske propagande nacističkog režima Adolfa Hitlera, pa sve do državne politike ubistava i istrebljenja. Govoriti o holokaustu zadatak je svih nas koji participiramo u društvenom životu kako se zlo holokausta nikada i nikome više ne bi ponovilo. Sve žrtve genocida obavezuju nas da, u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara, ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava", naveo je Bećirović.

Sadašnje i buduće generacije, dodao je, iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost.

"Stoga, podsjećanje na zlo holokausta ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na univerzalne lekcije holokausta, odnosno najmasovnijeg genocida u 20. stoljeću, tog zločina koji je čovječanstvu nanio ogromne ljudske i materijalne žrtve, ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu. Obaveza je istraživača, kako to piše nobelovac Eli Vizel, da govore uime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze i potiskuju strah od zaborava", istakao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Zločin genocida, smatra Bećirović, zaslužuje posebnu osudu i zgražavanje.

"Sveti je zadatak svih progresivnih snaga, a posebno istraživača, da naučno istražuju genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži", zaključio je Bećirović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: