{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Mladi SBiH: Neka sjećanje na žrtve holokausta bude opomena

F
24.1.2013. u 13:36
0
12
Mladi SBiH: Neka sjećanje na žrtve holokausta bude opomena
0
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara, podsjeća domaću i međunarodnu javnost da treba da se sjeća i ne zaboravi tragediju koja se desila u vrijeme holokausta, tragediju i posljedice genocida i ratnih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine od 1941. do 1945., kao i od 1992. do 1995. godine.
Remzija Šetić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Remzija Šetić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

To je apel koji su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu uputili članovi Asocijacije mladih SBiH podsjećajući da se i na tlu naše zemlje u bliskoj prošlosti desio genocid.

Remzija Šetić je podsjetio da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u kojoj je pokazana odlučnost da se pomogne u sprečavanju genocida ubuduće.

"Rezolucija UN-a apeluje na sve zemlje članice da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spečavanju genocida u budućnosti", rekao je Šetić.

Nermina Bešović pozvala je sve državne organe na potrebu poštivanja rezolucije UN-a o sjećanju na žrtve holokausta.

"Sjećanje na žrtve holokausta i drugih zločina te genocida na našem području neka bude opomena da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove. Pozivamo sve državne organe na potrebu poštivanja rezolucije UN-a o sjećanju na žrtve holokausta", rekla je Bešović.

Nermina Bešović i Emir Kremić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nermina Bešović i Emir Kremić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Naglasila je da su SBiH i njeni zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović 2011. godine inicirali donošenje zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, ali nije bilo većinske podrške u Parlamentu.

"Podsjećamo sve da je ovo naša obaveza na putu ka Evropskoj uniji. Vijeće Evropske unije je 2008. godine Okvirnom odlukom obavezala članice EU da preduzmu mjere suzbijanja određenih oblika rasizma i ksenofobije. Države članice su ovu obavezu trebale ispuniti do novembra 2010. a ove godine će Vijeće EU razmatrati provođenje te odluke", riječi su Nermine Bešović.

Mladi SBiH najavili su na današnjoj pres-konferenciji skoru javnu tribinu o potrebi donošenja državnog zakona u BiH o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja hlokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Nakon toga će SBiH dati novi prijedlog teksta takvog zakona, a stranačka asocijacija mladh će organizirati potpisivanje peticije za njegovo donošenje te je uputiti u Parlament, najavili su članovi Asocijacije mladih SBiH, kao i njihovu inicijativu za donošenje rezolucije u Parlamentu države o genocidu počinjenom u Srebrenici.

"Mi u BiH znamo šta znači holokaust, šta je genocid i kako to izgleda. Osim u BiH, genocid se desio u Kambodži i Runadi", rekao je između ostalog član stranačke asocijacije mladih Emir Kremić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: