Razgovor s Vučićem
96

Bećirović pisao Izetbegoviću: Odlazak u Beograd bi bio velika greška, riječ je o podvali BiH

B. R.
Aleksandar Vučić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Aleksandar Vučić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Parlamentarac SDP-a Denis Bećirović poručio je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da bi bila velika greška kada bi pristao na razgovor sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o odnosu Bošnjaka i Srba.
Ocijenio je da bi Izetbegović, koji je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, degradirao institucije Bosne i Hercegovine.

"Mi imamo državu i ne smijemo je, svjesno ili nesavjesno, pojeftinjavati sumnjivim, parcijalnim i izvaninstitucionalnim potezima", poručio je.

Bećirović, koji je delegat u Domu naroda državnog parlamenta, je ukazao da odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije trebaju urediti kako to priliči dvjema državama, a ne, kako je naveo, na plemensko-etničkim osnovama. Za njega je "sređivanje srpsko-bošnjačkih odnosa" podvala Bosni i Hercegovini kao državi.

"Za državu Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive su teze o 'sređivanju srpsko-bošnjačkih odnosa' i 'srpsko-bošnjačkom dijalogu'. To je opasna podvala državi Bosni i Hercegovini i krajnje je vrijeme da se prestane s takvom licemjernom politikom", naglasio je.

Konstatovao je da je Izetbegović nažalost pristao na razgovor s Vučićem te da je to velika greška.

"To je velika greška. Ustavno-pravni sistem države Bosne i Hercegovine ne poznaje funkciju 'lider Bošnjaka', kao što ne poznaje ni funkcije 'lider Srba' i 'lider Hrvata'. Ekvivalent funkciji predsjednika Srbije je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Dakle, s Vučićem trebaju razgovarati Željko Komšić i Šefik Džaferović, a ne vi", mišljenja je Bećirović i ponovio da bi razgovor bio degradiranje državnih institucija s "nesagledivim posljedicama".

Pet Bećirovićevih argumenata

Izdvojio je ono što smatra argumentima zašto Izetbegović ne bi trebao razgovarati s Vučićem:

  • "Prihvatanjem Vučićeve teze o 'srpsko-bošnjačkom sređivanju odnosa' i 'srpsko-bošnjačkom dijalogu' vi biste, gospodine Izetbegoviću, promovisali Vučića kao predsjednika svih Srba. Vučić je predsjednik Srbije, a ne predsjednik svih Srba. On može zastupati samo građane Srbije, ali nikako nema pravo pokušavati biti predsjednik dijelu državljana nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine;

  • Nikakve političke podvale iz Srbije ne mogu zamijeniti suštinsku činjenicu da države fukcionišu u jasno definisanim odnosima međunarodnog ili međudržavnog prava. Ne zaboravimo, to važi i za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju. Sa svojim pravima, obavezama, organima i institucijama ravnopravni subjekti su isključivo naše države - to nije pojedinačno nijedan narod ili stranka. Zato Vučićeva adresa za razgovor nisu pojedinačno bošnjački, srpski ili hrvatski 'lideri', već isključivo legalni organi države Bosne i Hercegovine;

  • Srbijanske vlasti moraju dokazati da prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao državu i da se prema njoj odnose kao prema državi. S druge strane, odnosi naroda ili etnija, u ovom slučaju Bošnjaka i Srba, spadaju u jednu drugu sferu odnosa i ne smiju se nikako nadrediti državnim odnosima;

  • Nužno je razlikovati političko-pravnu razinu odnosa između dvije nezavisne i međunarodno priznate, suverene države, od kulturno historijske i etničko-religijske razine egzistiranja naroda u Bosni i Hercegovini i Srbiji;

  • Krajnje je vrijeme da zvaničnici Srbije prema državi Bosni i Hercegovini počnu iskazivati iskren i korektan državnički odnos, a ne poticati etničko-religijski nivo komunikacije i na taj način marginalizovati državu i državne organe Bosne i Hercegovine", poručio je Bećirović Izetbegoviću.

Potcrtao je da Bosna i Hercegovina trebaju graditi dobre međudržavne odnose, a ne, kako je naveo, srednjovjekovne plemenske odnose. Shodno tome je predsjedniku SDA kazao da "ne prihvati političku podvalu Šešeljevog učenika". Za njega je na djelu Vučićev igrokaz.

Podsjećamo, Izetbegović je ranije danas gostujući na Federalnoj televiziji (FTV) izjavio da je spreman razgovarati s predsjednikom Srbije te da mu "neće otpasti kruna s glave" ako ode u Beograd.