Lokalni izbori
189

Bećirović kontra Nikšića: Zagovara ideju o zajedničkom kandidatu u Srebrenici, podržao ga i Komšić

A. P.
Denis Bećirović i Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović i Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Nakon što su se u Srebrenici proteklih dana sa zajedničkim ciljem okupili i zajednički dokument potpisali predstavnici SDA, SBiH, SBB, DF i PDA, reakcija o potrebi jedinstvenog nastupa svih stranaka kako bi zajedničkim kandidatom pobijedili negatore genocida uslijedila je i od potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića, kao i predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića.
Zanimljivo je da se Bećirović, obrazlažući razloge zbog čega na ovogodišnjim lokalnim izborima stranke trebaju imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice, na neki način suprotstavlja predsjedniku svoje stranke Nerminu Nikšiću koji je prije samo nekoliko dana odbacio pridruživanje ideji "samoproglašene probošnjačke reprezentacije" optužujući SDA da po receptu uzurpacije patriotizma i jedinstva promiče svoje interese i dominaciju.

Nikšić je u komentaru za portal Klix.ba na pitanje zašto SDP-a nema u ovoj priči prognozirao da će nakon izbora SDA sve druge stranke potpisnice "odbaciti kao staru krpu" rekavši da joj one trebaju samo za homogenizaciju biračkog tijela. Time je odbacio mogućnost da SDP postane dio tog tima, najavljujući da će "na lokalne izbore u Srebrenici, kao i u cijeloj BiH, izaći kao Bh blok kroz građansku platformu ili samostalno sa multietničkom listom sastavljenom od građana Srebrenice".

Ipak, potpredsjednik SDP-a Bećirović ima značajno odmjereniji stav te u svom današnjem obraćanju javnosti ne poseže za podjelama na "građanske" i "probošnjačke" platforme, već poručuje da "Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa" te da ne smije biti "predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika" niti "pitanje pozicije ili opozicije".

Pozivajući na pokazivanje političke zrelosti, on poziva na podržavanje jednog kandidata za načelnika Srebrenice nadajući se da će on "imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još uvijek negiraju počinjeni genocid".

Sa njegovom ocjenom danas se složio i prvi čovjek DF-a Željko Komšić istakavši da samo zajednički kandidat probosanskih opcija u Srebrenici ima šansu da pobijedi.

"Također, pozdravljam i mišljenje da se svi moramo izdignuti iznad stranačkih interesa. Oni koji za to nemaju kapaciteta nemaju šta raditi u politici", poručio je Komšić.