{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Insistirat ću na uspostavi evropskog obrazovnog sistema, a ne etničkog aparthejda

22.9.2018. u 20:42
406
269
Bećirović: Insistirat ću na uspostavi evropskog obrazovnog sistema, a ne etničkog aparthejda
406
Bećirović: Insistirat ću na uspostavi evropskog obrazovnog sistema, a ne etničkog aparthejda
Foto: Arhiv/Klix.ba
Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, izjavio je povodom nastavka antievropske politike segregacije i diskriminacije u školskim sistemima u BiH, poznatog i kao sistem "dvije škole pod jednim krovom", da je Vrhovni sud FBiH 2014. donio odluku o zabrani ovakve vrste diskriminacijeu školama.
"Presuda je ostala mrtvo slovo na papiru. Ništa ne smije biti jače od pravosnažnih sudskih presuda i pravde. Neophodno je zaštititi i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije. Posebno je sramotna praksa u školama u bosanskohercegovačkom entitetu RS, u kojem se čak zabranjuje upotreba bosanskog jezika koji je ustavna kategorija", izjavio je Bećirović, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Naveo je da ne postoji nikakva smetnja da djeca u Stocu ili Mostaru uče bosanski i hrvatski jezik, a da uče da im je Sarajevo glavni grad.

"Isto važi i za đake u Banjoj Luci, Konjević Polju i Srebrenici. Napominjem da je promicanje bosanskohercegovačke državotvorne svijesti u obrazovanju zakonska obaveza u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju BiH. Problem nastaje kada se zakon zanemaruje i krši, pa jedni uče da im je glavni grad Sarajevo, a drugi da je to Zagreb ili Beograd. Pritom, nastavnici i cjelokupan sistem koji djecu uči da žive u segregaciji se finansira novcem svih građana države Bosne i Hercegovine", dodao je.

Pozvao je nadležna ministarstva i vlade da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se dokinuo aparthedni sistem kakav više ne postoji ni u Africi, a kamoli u Evropi.

"Ukoliko se ne pristupi hitnoj implementaciji presuda, lično ću u svojstvu člana Predsjedništva BiH podnijeti krivične prijave zbog neprovođenja sudskih presuda protiv odgovornih na svim razinama, a od Visokog predstavnika ću tražiti da krivce hitno sankcioniše, od direktora škola pa do načelnika i ministara. Na koncu, ako Visoki predstavnik ikada više treba reagovati, onda je to ovaj slučaj brutalne diskriminacije djece i uskraćivanja njihovih temeljnih prava", zaključio je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: