Potvrdili nalazi
3.9k

Beba iz Mostara nije zaražena koronavirusom!

A. Z.
Infektološko odjeljenje SKB Mostar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Infektološko odjeljenje SKB Mostar (Foto: G. Š./Klix.ba)
Novorođenče iz Mostara nije zaraženo koronavirusom, potvrđeno je na današnjem pressu Kriznog štaba Civilne zaštite FBiH.

Beba je testirana nakon što su nalazi pokazali da je njena majka zaražena.

Slučaj porodilje povezan je sa 53-godišnjim muškarcem iz Mostara koji je prvi oboljeli u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Podsjećamo, muškarac se javio u SKB Mostar s temperaturom i ozbiljnim respiratornim tegobama, negirajući pri tome da je bio u nekoj od rizičnih zemalja. Naknadno se ispostavilo da je bio na skijanju u Italiji, a zbog njegove neodgovornosti 10 osoba je stavljeno u izolaciju dok je bolnica u posebnom režimom.

Danas je objavljeno da su zaražene još dvije osobe, njegova 54-godišnja supruga i 41-godišnja porodilja, koja je zaposlena u njegovoj firmi. Odmah nakon toga testirano je i novorođenče. Nalazi sina 53-godišnjeg muškarca su bili negativni, ali je testiranje ponovljeno i rezultati za sada nisu poznati.

Naknadno je potvrđeno da je zaražen još jedan muškarac iz Mostara iz istog klastera. Svi ostali koji su testiraniu Mostaru su negativni, a nalazi su ponovljeni radi sigurnosti.