Aktuelni podaci
3

BDP u FBiH u trećem tromjesečju 2017. godine veći za 3,4 posto

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić istakao je da je Federalni zavod za statistiku realizirao 98,16 posto planiranih aktivnosti, što je, ističe, maksimum u odnosu na prethodne godine. Osim toga, prezentirao je aktuelne statističke podatke "Bruto domaći proizvod u Federaciji BiH".

"Bruto domaći proizvod (BDP) u tekućim cijenama Federacije BiH u 2016. godini iznosi 19.540.120 KM i nominalno je veći za 4,6 posto u odnosu na 2015. godinu, dok realni rast BDP-a iznosi 2,9 posto", rekao je Kremić.

Najveće učešće bruto dodane vrijednosti u tekućim cijenama u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti u 2016. godini imaju: trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala; prijevoz i skladištenje; djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s učešćem od 23,9 posto, zatim industrijske djelatnosti (vađenje ruda i kamena; prerađivačka industrija; proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija; snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša) s učešćem od 23,1 posto i javna uprava i odbrana, obavezno socijalno osiguranje; obrazovanje; djelatnost zdravstvene i socijalne zaštite s učešćem od 19,4 posto.

Najmanje učešće bruto dodane vrijednosti u ukupnoj bruto dodanoj vrijednosti imaju djelatnosti umjetnost, zabava i rekreacija te ostale uslužne djelatnosti s učešćem od 3,1 posto.

Najveće stope realnog rasta bruto dodane vrijednosti u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu zabilježene su u područjima poljoprivrede, šumarstva i ribolova (8,9 posto), finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (6,6 posto), prerađivačke industrije (6,5 posto), vađenja ruda i kamena (5,9 posto), umjetnosti, zabave i rekreacije (5,2 posto) i trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (5,1posto).

Bruto domaći proizvod po stanovniku u Federaciji BiH u 2016. godini iznosi 8.857 KM i veći je za 405 KM u odnosu na 2015. godinu, što nominalno predstavlja povećanje od 4,8 posto.

"Prema prvim procjenama, BDP u Federaciji BiH u trećem tromjesečju 2017. godine realno je veći za 3,4 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine", rekao je Kremić.

U trećem tromjesečju 2017. godine najveći realni rast bruto dodane vrijednosti, posmatrano po djelatnostima, imaju umjetnost, zabava i rekracija; ostale uslužne djelatnosti (18,3 posto), industrijske djelatnosti (10,2 posto), trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala; prijevoz i skladištenje; djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (6,6 posto) i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (5,8 posto).

Najveći realni pad bruto dodane vrijednosti u trećem tromjesečju 2017. godine zabilježen je u djelatnostima poljoprivrede, šumarstva i ribolova (9,2 posto) i stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima; administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (4,0 posto).