Suđenje "monstrumu s Grbavice"
4

Batko opsovao novinarki Edini Kamenici koja je svjedočila

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Nakon što se na dva posljednja ročišta nije pojavio, optuženi Veselin Vlahović Batko se prilikom ulaska u sudnicu okrenuo prema novinarki Oslobođenja i opsovao joj majku.

Kada je ušlo Sudsko vijeće, tužilac Behaija Krnjić je zatražio da optuženi bude upozoren zbog nedoličnog ponašanja u sudnici.

"Kako se suđenje privodi kraju, sve je više incidentnih situacija. Danas je Vlahović novinarki i svjedoku u ovom predmetu opsovao majku i molim vas da ga upozorite za takvo ponašanje u sudnici", kazao je Krnjić.

Novinarka Oslobođenja Edina Kamenica bila je pozvana kao svjedok kako bi potvrdila autentičnost svojih tekstova o zločinima počinjenim na Grbavici.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je rekao da Vijeće nije vidio taj događaj, ali je optuženog upozorio da je dužan da se korektno ponaša u sudnici.

"Kome sam ja to psovao? To su provokacije. Ako sam ja nekome nešto rekao da ja izađem odavde", kazao je Vlahović.

Na to ga je članica Vijeća Mira Smajlović upozorila da ne poštuje Sud.

Vlahoviću se optužnicom na teret stavlja da je od maja do augusta 1992. na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je zlostavljao i premlaćivao građane nesrpske nacionalnosti, te im oduzimao novac i druge vrijednosti.

Kao svjedok Odbrane, u nastavku suđenja pojavio se Zoran Katanić iz Rume (Srbija), koji je pred kraj ljeta 1992. zaposlio optuženog kao obezbjeđenje u kafani.

"Tražio sam nekoga sa strane i prijatelj mi je preporučio Baticu iz Nikšića, te je on u drugoj polovini avgusta 1992. počeo da radi kod mene", kazao je Katanić.

On je rekao da je optuženi imao obavezu da dolazi svaki dan, ali da se par puta nije pojavio.

Svjedokinja Zehra Zele je govorila o odvođenju svekra sa Grbavice, koji je poslije ubijen.

Naglasila je da nije očevidac ubistva, te da je sve informacije čula od muža i svekrve.

"U junu 1992. su došla dvojica i mog svekra su, zajedno sa još dvojicom komšija, odvela. Ne znam ko su oni niti znam ko je svekra kasnije ubio", rekla je Zele.

Nastavak suđenja je 21. novembra, javio je BIRN-Justice Report.