Sud BiH
0

Bastahovi svjedoci ne znaju šta se dešavalo u Vlasenici 1992.

FENA
Sreto i Vujadin Danilović, svjedoci odbrane optuženog Predraga Bastaha, ustrvdili su danas pred vijećem Suda BiH u Sarajevu kako im nije poznato šta se dešavalo u Vlasenici od aprila do septembra 1992. te da nisu vidjeli bilo kakva pomjeranja stanovništva, prenosi BIRN Justice report.

Oba svjedoka su u sudnici kazala da im je poznat predio grada Sušica, ali da tamo nikada nisu odlazili i ne znaju “ništa o tome”.

Predraga Bastaha, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije, i Gorana Viškovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), državno tužilaštvo tereti za privođenja, ubistva i silovanja 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom Vlasenice te za “radnje koje su doprinijele funkcioniranju logorskog sistema” u logoru Sušica i drugim zatvorima u Vlasenici.

Sreto Danilović, čije je ispitivanje trajalo manje od deset minuta, kazao je da su nemiri u Vlasenici počeli u aprilu 1992. te da je on postavljen na osiguranje punkta pored bolnice.

“Ne znam šta se dešavalo po gradu. Nisam vidio nikakva pomjeranja stanovništva. Išao sam samo kuća - punkt, pa malo do sela gdje sam radio poljoprivredu”, dodao je Danilović.

Upitan o tome da li mu je poznata sudbina njegovih komšija Avde Ambeškovića i Emina Žmirića kazao je da se nije "time bavio”.

“Bastah je bio komšija, bili smo ‘zdravo za zdravo’, radio je u mojoj firmi kao vozač autobusa. Nisam čuo ništa o njemu tokom rata, bio je dobar komšija... k’o i ostali ljudi”, riječi su Srete Danilovića.

Vujadin Danilović, drugi svjedok odbrane, kazao je da je 21. aprila 1992. mobiliziran i odveden na osiguranje bolnice.

"Neke nemire ili odlaske stanovništva nisam vidio, samo sam bio u bolnici na straži - i onda kući. Nisam čuo ni te neke pozive na predaju oružja. U okolini moje ulice bili su pretežno muslimani, ali nisam primijetio da neko nedostaje. Nisam odlazio u njihove kuće, samo sam vodio računa da se preživi”, naglasio je Vujadin Danilović.

Odgovarajući na pitanja u vezi s optuženim Bastahom, ovaj svjedok je kazao da je tokom rata nosio “maskirnu policijsku uniformu”, ali da nikada nije čuo da je nekoga maltretirao.

Naredno ročište je u četvrtak 4. juna.