{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Barroso: Hrvatska je na dobrom putu i ima potporu EK

F
16.2.2006. u 10:13
0
0
Barroso: Hrvatska je na dobrom putu i ima potporu EK
0
Barroso: Hrvatska je na dobrom putu i ima potporu EK
Posjeta predsjednika Evropske komisije Hrvatskoj nekoliko mjeseci nakon otvaranja pregovora s EU jasan je znak Hrvatskoj da je na dobrom putu i da ima potporu Komisije, ocijenili su u srijedu u Zagrebu Jose Manuel Barroso i hrvatski premijer Ivo Sanader.
"Nekoliko mjeseci nakon početka pregovora s EU, dolazak prvog čovjeka Evropske komisije je veliki poticaj nama i velika poruka da Hrvatska pripada evropskoj obitelji", kazao je Sanader.

"Moja poruka danas ovdje je poruka povjerenja i ohrabrenja, sigurni smo će Hrvatska uskoro biti punopravna članica EU-a", kazao je Barroso koji je u posjet Hrvatskoj došao u pratnji evropskog komesara za proširenje Ollija Rehna i generalnog direktora za proširenje Evropske komisije Michaela Leigha.

"Znamo i mi i hrvatska vlada da je to u najboljem interesu hrvatskog naroda i Hrvatske", istaknuo je Barroso.

"Vi ste sada u novoj fazi, u novom razdoblju odnosa između EU i Hrvatske nakon što je zatvoreno ključno pitanje - potvrda suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY)", rekao je predsjednik Evropske komisije dodavši "sada imamo otvoren put Hrvatskoj za konkretan napredak u glavnim pitanjima".

Kako je istaknuo, proces pregovora nije lagan ni za jednu zemlju i sigurno će biti teških pitanja u 35 poglavlja o koliko ih Hrvatska mora pregovarati s EU.

"Ali cilj nam je jasan, zajednički cilj nas i hrvatske vlade je jasan, naša predanost je jasna. To je moja poruka danas ovdje svima: mi smo tu da vam pružimo potporu", rekao je Barroso.

Hrvatski premijer je rekao da je na sastanku s Barrosom, Rehnom i Leighom razgovarao o nizu pitanja koja se tiču Hrvatske na putu prema EU, o pregovorima, uslovima koje Hrvatska mora ispuniti, ali i stanju u regiji.

"Hrvatska bez obzira na činjenicu što želi ambicioznim pristupom u pregovorima ići prema punopravnom članstvu u EU ne želi otići iz regije, niti želi zaboraviti da je u ovom dijelu Evrope i da je njena zadaća s međunarodnom zajednicom pomoći da dođe do trajne stabilizacije ovog dijela Evrope", rekao je Sanader.

Hrvatska će pomoći i neće voditi pojedinačnu politiku prema regiji, kazao je hrvatski premijer.

"Ona će zajednički s EU, ali koristeći i nudeći svoje iskustvo kao zemlja koja poznaje mentalitet, povijest, jezike i stanje u ovom dijelu Evrope pomoći Uniji i međunarodnoj zajednici da se dođe do trajnog političkog rješenja i trajne političke stabilizacije koja će omogućiti prosperitet i evropsku perspektivu svim zemljama u regiji", istaknuo je Sanader.

"Evropska unija pozdravlja opredjeljenje Hrvatske da sarađuje sa susjedima, to je važno za regiju, ali to je važno i nama. Mi računamo na konstruktivnu i aktivnu ulogu Hrvatske", kazao je Barroso.

"EU je regionalna suradnja, EU se temelji na ideji spajanja, političkog i ekonomskog, to je vrijednost Unije. I sve što Hrvatska radi u regiji da bi promovisala te vrijednosti u regiji mi vrlo cijenimo", istaknuo je predsjednik Evropske komisije.

Barroso se osvrnuo i na hrvatski prijedlog okupljanja zemalja u regiji u CEFTA-u umjesto u zonu slobodne trgovine zapadnog Balkana, te je rekao da je ostvarenje te ideje moguće, ali uz manje dorade.

"Važno je da je to u interesu svih nas i zemalja u regiji. Važno je da zemlje u regiji budu stabilne, da imaju dobre odnose to je dobro za ekonomiju, ulaganja i trgovinu", ocijenio je Barroso.

Na upit novinara da u financijskom proračunu za EU za razdoblje od 2007. do 2014. godine nema stavke za Hrvatsku, Barroso je istaknuo činjenicu da je na kraju njegovog sastanka sa Sanaderom potpisan sporazum o decentralizaciji fondova pretpristupne pomoći što je također jasan znak povjerenja kojeg EU ima u Hrvatsku.

Olli Rehn je kazao da je i prije bilo slučajeva da je EU pregovarala s nekim zemljama a da u tom trenutku ni sama Unija još nije bila usvojila svoj finansijski proračun, no, kako je istaknuo, to nije problem.

Trenutačno se odvajaju sredstva za financijsku pomoć u strukturalne fondove za istraživanje, razvoj i poljoprivredu i u trenutku kada Hrvatska bude pristupila ta će joj sredstva biti na raspolaganju, rekao je Rehn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: