Otvoreno pismo Tužilaštva BiH
0

Barašin: 'Vlada RS je prijavila i umrlog sudiju'

Sarajevo-x.com
Otvorenim pismom javnosti BiH, te visokom predstavniku Valentinu Inzku i šefu Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisu Kourkulasu danas se obratio glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin, a povodom objavljivanja dokumenta Vlade RS 'Lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u RS'. Barašin je u svome pismu ukazao na važne nedostatke dokumenta koji tretira i odbačenu krivičnu prijavu Vlade protiv 9 osoba, među kojima je jedna preminula a druga godinama ne radi u Tužilaštvu.

Barašin podsjeća da je Vlada RS obavještena da je nakon uobičajene procedure i rada po njenoj prijavi, postupajući tužilac državnog Tužilaštva donio odluku o nepokretanju istrage o čemu je vlada obavještena. Vlada RS je potom uložila žalbu koja odbijena, o čemu je Vlada RS također obavještena.

Osim ove dvije činjenice, kaže tužilac Barašin u svome pismu, Vlada RS u svome dokumentu nije navela niz drugih činjenica čije se neobjavljivanje može tumačiti namjernim, čime je proizvedeno javno blaćenje Tužilaštva BiH, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, gdina Raffia Gregoriana, međunarodnog tužioca Haria Furlana, Dragana Lukača, visokog zvaničnika SIPA-e te još nekoliko novinara i urednika medija.

U prijavi Vlade RS, napominje tužilac Barašin, prijavljeni su i ljudi poput Davida Upchera, osobe koja nekoliko godina ne radi u tužilaštvu BiH, kao i sudija Šefko Šahbegović koji je preminuo, što jasno govori o osnovanosti ove prijave koja, navodi glavni tužilac, nije potkrijepljena niti jednim dokazom.

Stoga je gdin Barašin, kako kaže, odlučio da napiše ovo pismo kako bi odluku o neprovođenju istrage učinio još transparentnijom i pojasnio izostavljene činjenice.

' Tužioci Tužilaštva BiH, i ja kao glavni tužilac, želimo vjerovati da navedeni dokument Vlade RS nije u vezi sa istragama koje trenutno vodi Tužilaštvo BiH, a javnost podsjećam da Tužilaštvo BiH vodi istragu i istražuje mogući kriminal i zloupotrebe koje se odnose na izgradnju zgrade Vlade RS i izgradnju autoputa Banjaluka - Gradiška.', piše gdin Barašin.

Ona naglašava da se navedena istraga vodi da se utvrdi krivična odgovornost pojedinaca, fizičkih i pravnih lica za koje postoji sumnja da su zloupotrebama i malverzacijama oštetili građane RS i BiH za višemilionske iznose u vrijeme kada se građani naše zemlje bore za egzistenciju u teškim vremenima.

'Naše istrage usmjerene su protiv konkretnih osoba, sa imennom i prezimenom, koje se u ne malom broju slučajeva, različitim političkim i medijskim zloupotrebama, kriju iza institucija, i od krivičnih istraga pod kojima se nalaze pokušavaju da se zaštitte skrivanjem iza institucija entiteta, pa i iza cijelog naroda', navodi Barašin.

Barašin dalje kaže da Tužilaštvo BiH očekuje podršku od institucija BiH i građana koji ga plaćaju, da pruže podršku njegovom radu i vođenju ovih istraga da bi se časno mogli obaviti ovi zadaci. U isto vrijeme, institucije i organe entiteta podsjeća na zakonsku obavezu saradnje sa Tužilaštvom BiH, a građanima poručuje da ono ima misiju i zadatak da se bori protiv svih oblika kriminala, i da krivično goni počinioce krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH, poručuje Barašin, nema ništa protiv bilo koje institucije ili entiteta u BiH, već navodi da je njegov rad u korist obespravljenih građana i zaštite cijele države i društvene zajednice od počinilaca krivičnih djela.

Stoga on zbog izuzetno neprimjerene komunikacije između političkih struktura i pravosudnih institucija ističe da se u Tužilaštvo BiH kao tužioci imenuju i biraju profesionalci koje imenuje VSTV, odnosno pravna struka a ne političke partije.

'Zbog toga smatram da u skladu sa demokratskim standardima, političke strukture nemaju, niti smiju imati bilo kakvog utjecaja, niti vršiti pritisak na pravosuđe putem medija, što je u BiH česta praksa. Napadi, vrijeđanja i pritisci na pravosudne institucije, koji su nezamislivi u bilo kojoj državi Evropske unije, pa čak i u nama susjednim državama, postali su manir ponašanja u BiH', kaže glavni tužilac Barašin apelujući na sve institucije u BiH, kao i Međunarodnu zajednicu, da omoguće nezavisan i samostalan rad pravosuđu, bez ikakvih političkih pritisaka.