Koliko testova imamo?
662

Baralija: Testirati građane bez obzira na njihov društveni status

N. V.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija kazala je kako mali broj testiranih na koronavirus u Bosni i Hercegovini izaziva sumnju građana u broj oboljelih, te da građane koji sumnjaju da su zaraženi upućuju u samoizolaciju bez mogućnosti testiranja, a političare ekspresno testiraju.

“Prvi u Hrvata, kako često nazivaju predsjednika HDZ-a, među prvima je bio testiran. Ostatak Hrvata, onih koji su se posljednjih dana zadesili u i oko SKB Mostar, na čekanju su i u samoizolaciji do daljnjeg jer za njih nema testova. Ništa drugačije nije ni među prvima u Bošnjaka. Za premijera Novalića i ministra, koji su bili na zabavi u Igmanu, bilo je testova, dok je za radnike fabrike testova sve manje", poručila je ona.

Baralija je apelovala da kriterijum za testiranje mora biti sumnja na zarazu, te da se taj kriterijum treba jednako primjenjivati, bez obzira na društveni status.

Neophodno je pod hitno obavijestiti javnost o tome koliko testova imamo, zašto nije izvršeno više testiranja, koliki broj testova je naručen i kada će stići. Poučeni iskustvom Južne Koreje, znamo da testiranje stotina tisuća ljudi, kao i praćenje stanja potencijalnih nositelja virusa, donosi pozitivne rezultate. U suprotnom, nema razloga za optimizam na koji nas se kontinuirano poziva”, zaključila je ona.

Na intezivno testiranje građana pozvala je i Svjetska zdravstvena organizacija, a brojne zemlje u Evropi i svijetu ozbiljno su shvatile ovaj prijedlog kao jedan od najboljih načenja spriječavanja širenja zaraze.