Odluka o Mostaru
1.1k

Baralija o presudi: Vjerujem u izbore 2020., svi prijedloge na sto pa da vidimo čiji je najbolji

I. P.
Evropski sud za ljudska prava danas je donio presudu protiv države Bosne i Hercegovine prema kojoj BiH mora u roku od šest mjeseci izmijeniti relevantno zakonodavstvo kako bi se izbori u Mostaru konačno održali.
Presuda je došla po tužbi Mostarke Irme Baralije koja je povodom važne odluke strazburskog suda održala konferenciju za medije ispred Parlamenta BiH u Sarajevu.

Kako kaže, ono što je najviše raduje jeste činjenica da po presudi Ustavni sud BiH ima pravo nametnuti odluku o Mostaru ukoliko parlament BiH u roku od šest mjeseci ne donese rješenje. Ona kaže kako vjeruje da će se izbori u Mostaru desiti 2020. godine.

"Domaći političari imaju odgovornost prema građanima. Isprika 'nismo mi krivi, kriv je neko drugi' više ne pije vode. Šta su SDA ili HDZ poduzeli ili uradili po tom pitanju? Hajmo svi prijedloge na sto pa da vidimo čiji je najbolji. Loptica je sada na strani Parlamenta BiH", rekla je Baralija.

Kako je dodala, ona ne želi da se valja u blatu, niti da je nacionalistički narativ uspori, a koji glasi "ne želimo mi hrvati da nas Bošnjaci nadglasaju ili ne želimo mi Bošnjaci da nas Hrvati nadglasaju.

"Mene to ne zanima, želim da živim u normalnom gradu jer život u Mostaru i želje građana se ne raziluku od drugih u BiH. Želimo jednostavne stvari i nismo ni po čemu posebni", zaključila je Baralija.

Njena advokatica Dženana Hadžiomerović kazala je kako će zbog ove presude izbori u Mostaru morati biti održani.

"Ovo je poziv vlastima da izmijene zakon iz 2001. godine. Ako se u roku od šest mjeseci ova promjena ne desi, Ustavi sud BiH ima ovlast da donese odluku o provedbi izbora", kazala je Hadžiomerović.

Ona je podsjetila da je jedan od argumenata predstavnika BiH u sudnici bio da Irma Baralija, ako želi glasati, može promijeniti mjesto prebivaišta i da glasa recimo u Sarajevu, što je apsurdno.

Kao izuzetno važnu činjenicu Hadžiomerović ističe da je sud utvrdio da je pravna praznina stvorena neuspjehom vlasti da provedu Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., što se razlikuje od ranijih presuda gdje je krivac Ustavni sud BiH.