Vijećnica Naše stranke
131

Baralija: HDZ izmjenama Statuta želi dodatno podijeliti Grad Mostar

S. M.
Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba)
Irma Baralija (Foto: R. D./Klix.ba)
Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Irma Baralija kazala je da HDZ namjerava predložiti izmjene Statuta Grada Mostara kojima će uvesti dva nova povjerenstva nad već postojećim gradskim područijima što bi, kako ističe, predstavljalo dodatnu podjelu Mostara.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara uvršten je Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara koju je nametnuo visoki predstavnik i Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara. Jedan od prijedloga izmjena Statuta jeste i HDZ-ov.

"U novom HDZ prijedlogu nalazi se i ova ideja (član 38) uvodjenja dvije nove komisije/ povjerenstva, koje bi služile kao neki vid 'nad-komisija' nad već postojećim komisijama gradskih područja. Ne vidim nikakvu svrhu ove ideje sem da dodatno podijeli grad po ratnoj liniji razgraničenja, što je nedopustivo. Biće zanimljivo vidjeti ko će im sutra podržati ovaj prijedlog", napisala je Baralija.

U razgovoru za Klix.ba komentarisala je sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća rekavši da već sada Mostar ima šest gradskih područja i oni imaju svoju gradsku upravu, neki vid ispostave.

"Koja je poenta na jednoj strani praviti dodatni nad-ured kao neki novi nivo vlasti i baš da koincidira sa tri gradska područja na jednoj obali i sa ona tri koja su na drugoj obali, to ne može. To je sedamnaest koraka unazad", kazala je Baralija.

Naglašava da se prije bilo kakvih izmjena Statuta Gradsko vijeće mora usvojiti nametnuti Statut u izvornom obliku.

"Mi to moramo tako odraditi u onom obliku kako ga je nametnuo visoki predstavnik iz 2004. godine. To bi se moglo jednom odlukom odraditi sutra, a onda, možda čak istom odlukom bi smo mogli istim glasanjem unijeti ove izmjene koje su potpisane prije dvije godine gdje se mijenjao Izborni zakon kako bi se mogli održati izbori u Mostaru", rekla je Baralija.

Ističe da Mostar zapravo nema validan Statut jer ga Gradsko vijeće nikad nije usvojilo.

"Tek treći korak bi bio da napravimo ozbiljniju diskusiju o donošenju novog Statuta. Imamo dvije tehničke stvari koje moramo, a treća i najvžanija stvar je da vidimo šta mi sad stvarno želimo. Tu su sad došli ovi prijedlozi od HDZ-a i SDA koji kažu 'e mi želimo ovak'. To je bukvalno namaštavanje", rekla je Baralija.

Ona tvrdi da je HDZ odustao od Mostarskog sporazuma kojim je, između ostalog, dogovoreno donošenje novog Statuta, jer smatraju da druge stavke sporazuma nisu ispoštovane.

"Na kolegiju prošle sedmice je bila svađa oko toga. Tada su vijećnici shvatili da je pukla koalicija i da se mostarski SDA pribojava da se ne bi i na Mostaru, na našem nivou, desilo preslagivanje, da ne bi HDZ išao u vlast sa strankama Osmorke", kazala je Baralija.