Drugostepeni postupak
7

Banjalučko tužilaštvo najavilo žalbu na oslobađajuću presudu Tokiću i Bajriću

FENA
Foto: M. D.
Foto: M. D.
Iz Okružnog tužilaštva Banja Luka tvrde da zaključak prvostepenog suda da je krivično djelo za koje su optuženi Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić dekriminisano, nije tačan, te najavljuju da će to detaljno obrazložiti u žalbi na prvostepenu presudu u ovom predmetu.

Osnovni sud u Banjoj Luci donio je jučer oslobađajuću presudu za Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića, koje je ovo tužilaštvo teretilo za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Iz Okružnog javnog tužilaštva dodaju da je u pojedinim sredstvima javnog informisanja objavljena informacija da je ovo tužilaštvo spomenute osobe optužilo samo za korištenje i širenje ratne zastave Republike BiH, te su izostavljene bitne činjenice iz samog supstrata optužnice.

"Postupajući tužilac nije tražio da se optuženim u ovom predmetu izrekne kazna zatvora u trajanju od tri do petanaest godina, kako su pojedini mediji prenijeli, jer za krivično djelo za koje su optuženi, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do dvije godine", ukazuju iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Sudija Radmila Medaković je obrazložila presudu riječima da u novom Krivičnom zakoniku RS ne postoji krivično djelo koje se optuženima stavlja na teret, a retroaktivna primjena zakona u ovom slučaju nije bila moguća.

Ukazala je da ni tužba ni odbrana nisu tokom dugotrajnog postupka ukazali na činjenicu da u Krivičnom zakonu više ne postoji krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Medaković je istakla i da je na kraju postupka tužilaštvo izmijenilo optužnicu i navelo da Tokić i Bajrić nisu razvili "ratnu zastavu Armije BiH", već "ratnu zastavu Republike BiH".

"To je drastična razlika - ukazala je sudija Medaković u obrazloženju oslobađajuće prvostepene presude.

U optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Tokiću se stavlja na teret da je 22. maja 2015. godine oko 12 sati u banjalučkoj Srpskoj ulici, u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao zastavu Republike BiH", a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano tokom sudskog postupka.

Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na "rat, stradanja i mržnju", te da je Tokić i javno pozivao na mržnju.