Nastavljena mirna okupljanja
47

Banjalučki Šetači poručuju: Ovo je više od borbe za park

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Klix.ba)
Veći broj građana Banje Luke, poznat pod imenom Šetači i večeras se, 19 dan zaredom, okupio kod starog hrasta u Banjoj Luci, te mirnom šetnjom gradskim ulicama iskazao svoje nezadovoljstvo zbog uništavanja zelenih površina u svom gradu.

Večerašnje okupljanje, okončano je kao i sinoć u centralnom gradskom parku Petar Kočić, ali ovoga puta Šetači nisu učestvovali u aerobiku, koji se održava na otvorenom.

Banjalučki Šetači i večeras su poručili kako neće odustati od okupljanja, jer gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović odbija poziv na sastanak s njihovim predstavnicima, a administracija Grada odbija da objelodani dokumentaciju o kupovini zemljišta u nekadašnjem Picinom parku.

"Pridužite nam se, ovo je više od borbe za park, sutra je, možda, tvoje zemljište na redu", naveli su u javnom proglasu, koji se mogao naći su svim dijelovima grada na Vrbasu.

Šetači su za sutra najavili novo okupljanje, tokom kojeg će prošetati do tvrđave Kastel, gdje će biti organizovane igraonice za djecu, radionice za izradu transparenata, muzika, pričaonice i prikazivanje jednog filma.

U proglasu za spas parka u centru Banje Luke ponovo je objašnjeno zašto se građani bune te navedeno kako je svaki građanski protest, pa tako i ovaj, apriori i politički.

"Naše javne površine su svakim danom sve manje, sve je više betona, sve je manje zelenila. Vlast nas ignoriše, kao i naše zahtjeve za dokumentacijom koja mora biti javna. Ovo je naš grad, a ne njihov. Park je naš. Ujedinjeni, borimo se protiv nepravde i sile moćnika", navedeno je u najnovijem proglasu banjalučkih Šetača.