Šetnje i simbolika
54

Banjalučki “šetači” policajcima RS dijelili cvijeće

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Banjalučki “šetači”, okupljeni u građansku inicijativu “Park je naš”, koji već 45 dana protestvuju zbog, kako tvrde nezakonitog uništavanja zelenih površina i sveopšteg stanja u društvu, svoju večerašnju šetnju posvetili su pripadnicima MUP-a RS.

U svom saopštenju “šetači” su naveli da se svakodnevno susreću sa organima reda, te da rijetki incidenti koje su imali sa policajcima ipak ne mogu da promijene činjenicu po kojima se većina policajaca prema njima do sada odnosila korektno.

“Zbog nekoliko neprofesionalnih i zlonamjernih policajaca nemamo namjeru da optužujemo sve pripadnike MUP-a RS, jer smo svjesni da se mnogi od njih trude da savjesno obavljaju svoj posao. Šetači razumiju da policajci samo provode naređenja i da ne mogu da otvoreno podržavaju šetače, iako su nam mnogi od njih rekli kako bi voljeli da mogu šetati sa nama”, poručeno je danas iz građanske inicijative “Park je naš”,

Istovremeno, banjalučki “šetači ogradili su se od svake nasilne aktivnosti, uništavanja materijalnih dobara, izazivanja i napadanja policajaca tokom šetnji.

“Mnogi policajci su svjesni da je naša nenasilna borba za pravednije društvo opravdana i to se primjećuje u svakodnevnim kontaktima i komunikaciji između šetača i policajaca. Razlog ovakvom odnosu je sigurno taj što smo se u proteklih 45 dana trudili da damo što manje povoda za reakciju policije”, navode “šetači”.

Oni dodaju kako su nakon nedavnog informisanja od strane policije o zakonskim odredbama za održavanje javnih okupljanja, svoje šetnje uskladili s najvećim dijelom preporuka.

“Sa druge strane, nemamo namjeru da zaboravimo policajce koji su u spornim situacijama neprimjereno reagovali. Dvije situacije treba posebno izdvojiti, a to je incident ispred zgrade Radio-televizije RS i izdavanje prekršajnih prijava za naše aktiviste. Za policajce koji su učestvovali u ovim incidentima imamo brojeve značaka, svjedoke, foto i video dokumentaciju, te ćemo pokrenuti pravne postupke protiv odgovornih kada ocjenimo da postoje uslovi da pravda može biti zadovoljena”, poručuju “šetači”.

Tokom večerašnje šetnje građani okupljeni u građansku inicijativu “Park je naš” pripadnicima MUP-a RS koji su osiguravali skup simbolično su davali cvijeće, a sa sobom su i nosili transparent na kojem je pisalo “policajci su uz šetače”.

Neki od pripadnika CJB Banja Luka od građana su uzimali cvijet, dok su drugi bili potpuno službeni i nisu željeli primiti simbol pažnje.

Na ovaj način željeli smo simbolično staviti do znanja kako ne želimo sukob s policijom, te da nam je cilj isti, da se poštuje zakon i da se prekršioci zakona izvedu pred lice pravde”, poručeno je s večerašnje šetnje u Banjoj Luci.

Podsjetimo, banjalučki “šetači” već 45 dana izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog uništavanja zelenih površina u svom gradu, te navode kako se bore za pravednije društvo u našoj zemlji.