Protest zbog rušenja igrališta
0

Banjalučki klinci i roditelji parkingu rekli jasno - NE

Sarajevo-x.com
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Skandirajući "Ne damo Građu" i "Srcem za Građu" osamdesetak djece i roditelja banjalučkog naselja Centar 1 danas je glasno protestvovalo protiv rušenja jedinog dječijeg igrališta u ovom naselju.

Neumoljivi klinci su udarali u improvizovane bubnjeve i velikom galamom poručili gradskim vlastima da će se okupljati svaki dan na svom igralištu dok ne zaustave bagere koji ruše njihov prostor za igru.

Roditelji djece naselja Centar pokrenuli su potpisivanje peticije za zaustavljanje radova na rušenju igrališta, jedinog prostora za igru njihove djece.

Biljana Malčić, roditelj dvoje djece koja se svakodnevno igraju na "Građevini" rekla je da porodice iz naselja zahtijevaju zaštitu od institucije Ombudsmana za djecu i traže sastanak sa gradonačelnikom Banje Luke Dragoljubom Davidovićem.

"Ni na jednan način nismo bili upozoreni da će doći do rušenja igrališta na kojem su odrasle generacije Banjalučana i stajaćemo do kraja uz našu djecu koja su na pravi način pokazala kako se bori za svoja prava", rekla je Malčićeva.

Ogorčeni roditelj su istakli da je igralište "Građevina" srce ovog kraja i glasno poručili da banjalučka naselja nisu samo građevinski nacrti iz regulacinoh planova, već mjesta gdje se djeca rađaju, odrastaju i žive.

Jedan 12-godišnji dječak, koji svaki dan na ovom igralištu igra fudbal, je kazao da se, od kada su počeli da ruše igralište, sa drugarima provlači ispod žice i nastavlja igru.

"Svaki dan ćemo prolaziti kad nas radnici ne vide i nikada nećemo odustati od našeg terena", poručio je "klinac iz naselja".

Rušenje kultnog banjalučkog igrališta "Građevina" je počelo u ponedjeljak. Novim regulacinom planom je predviđeno da se od njega naparvi 40 novih parking mjesta.

Ipak, djeca i roditelji sa današnjeg protesta jasno su poručili gradskim ocima da parking prave na drugom mjestu, a ne na jedinom dječijem igralištu.