BiH
4

Banjalučki Banski dvor u sve gorem stanju, novca za obnovu nema

Piše: G. D.
Foto: G. D./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
I dok Kulturni centar Banski dvor već mjesecima čeka da dobije novog direktora, dotle ova ustanova nezaustavljivo propada.

Katastrofalno stanje skulptura, krov koji gotovo deceniju prokišnjava, vlaga u svim uglovima zgrade, dotrajala drvenarija i električne instalacije - sve su to problemi sa kojima se Banski dvor već godinama suočava, a planirana rekonstrukcija, obećavana nekoliko puta, sve je neizvjesnija.

Prema posljednjim obećanjima, sanacija krova i fasade Banskog dvora trebala je početi ovoga ljeta, a procijenjena vrijednost radova je bila oko 2,5 miliona maraka. Direktor Banskog dvora Milorad Petrić kaže da su te radove predvidjeli planom rada za ovu godinu.

"Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju kako bismo mogli početi radove. Sanacija krova mora biti završena do zime, jer je u lošem stanju. Uporedo s tim bit će rađena zamjena prozora i vrata te rekonstrukcija fasade. Kompletni radovi bi trebali biti završeni u ovoj godini", naglasio je prije pola godine Petrić.

Prema njegovima riječima, 60 posto novca trebala je osigurati Gradska uprava, a ostatak je trebao biti izdvojen iz budžeta RS.

"Nadam se da ćemo uspjeti riješiti ovaj problem, jer tek onda ćemo moći razmišljati o sanaciji unutrašnjosti. Dio prostorija su ranije koristili drugi, ali su one sada napuštene i u lošem su stanju. Te radove bismo mogli obavljati u fazama u skladu sa raspoloživim sredstvima, ali ne možemo ni razmišljati o tome dok ne popravimo krov koji prokišnjava", naveo je Petrić.

Prema investicionom programu, procijenjeni troškovi sanacije krova iznose 673.616 KM, a fasade i zamjene kompletne stolarije 1,8 miliona KM. Prvi uslov je bio da se iz Banskog dvora iseli Radio-televizija RS, a kada je to učinjeno, očekivali su se skorašnji radovi, ali do njih nije došlo. Sada je situacija tim gora što je Banski dvor proglašen spomenikom od nacionalnog interesa i svi dalji radovi na njegovoj sanaciji su gotovo onemogućeni.