BiH
6

Banjalučki Autoprevoz poslao 10 autobusa u Sarajevo

Piše: J. Hadžiahmetović
Deset autobusa kompanije Autoprevoz iz Banje Luke jutros je stiglo u Sarajevo kako bi se uključili u alternativni prijevoz građana nakon što su početkom prošle sedmice GRAS-ovi radnici stupili u nezakonit štrajk.

Agonija sa gradskim prijevozom stotina hiljada Sarajlija se nastavlja i na rođendan glavnog grada BiH. Vlada KS prije nekoliko dana pozvala je sva preduzeća iz naše zemlje koja raspolažu sa autobusima da se uključe u alternativni prijevoz u gradu na Miljacki.

"Jutros je deset autobusa Autoprevoza iz Banje Luke stiglo u Sarajevo da pomognu u prijevozu građana. S obzirom na cijelu političku situaciju u našoj zemlji, ova vijest me obradovala", kazao je za portal Klix.ba ministar saobraćaja u Vladi KS Jusuf Bubica.

Osim Autoprevoza, na gradskim cestama su i autobusi pet drugih autoprevoznika.

"Došli su iz Konjica, Mostara, Jablanice, Kaknja... Jutros je uključeno 15 autobusa više nego jučer a u toku dana očekujemo još autobusa", dodao je Bubica.

Naš sagovornik dodaje kako još uvijek nisu uspjeli uspostaviti kontakt sa organizatorima nezakonitog štrajka.

"Nema popuštanja ni za milimetar jer bi im to dalo vjetar u leđa da rade šta hoće i kako hoće. Sve ove troškove ću odbiti od njihove subvencije. Sad će konačno doći do pameti da rade protiv sebe a ne protiv građana. Iako sam to zabranio, oni su počeli prodavati mjesečne kupone za april i da uzimaju pare. Rekao sam im da to ne mogu raditi jer ne voze ljude i da ću ih tužiti što prodaju maglu građanima", kazao je Bubica.

On pojašnjava da se štrajkači nalaze na putu sa kojeg nema povratka.

"Poslije ovoga uslijedit će sankcije i reorganizacija. Povratka nazad nema. Ako to uradimo, onda će sve ovo što smo uradili biti džaba", kaže Bubica za naš portal.

On je još jednom apelovao građanima da ne kupuju kupone za april sve dok se situacija sa nezakonitim štrajkom ne riješi.