{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banjalučki aerodrom bi mogao izgubiti licencu za rad

F
30.4.2012. u 14:23
1
8
Banjalučki aerodrom bi mogao izgubiti licencu za rad
1
Banjalučki aerodrom bi mogao izgubiti licencu za rad
Foto: SRNA
Banjalučki Aerodrom mora da do juna ispravi tehničke nedostatke da ne bi ostao bez međunarodne licence za rad, a ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je i danas obećao pomoć entitetske vlade da ne bi bila zatvorena jedina zračna luka u RS-u.
Čubrilović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da je mnogo teže dobiti međunarodnu licencu nego produžavati rok njene važnosti i da će stoga Vlada RS-a učiniti sve da se rok važenja licence produži.

"Na aerodromu Mahovljani su potrebne investicije, jer su i međunarodni standardi promijenjeni kada je u pitanju sama zaštita na samom aerodromu, ograda i odgovarajuće dozvole", priznao je Čubrilović.

Trenutni tehnički nedostaci na banjalučkom Aerodromu su evidentirani još prilikom ranijeg tehničkog pregleda, ali za njihovo otklanjanje potrebna su sredstva koja hronično nedostaju ovoj jedinoj zdračnoj luci u RS-u, godinama suočenom s velikim gubicima i gotovo potpunom obustavom aviosaobraćaja.

Jedan od najteže izvodljivih zadataka je i proširenje staze uz pistu, za dodatnih 70 metara, ali je teško izvodljiv budući da ta zemlja nije u njihovom vlasništvu, a za otkup nemaju sredstava.

Međutim, to je obaveza na koju je ukazano u nalazima inspekcije, kao i na potrebu da se dogradi, pomjeri i zamijeni dio zaštitne ograde, pojača sigurnost i kupe novi aparati.

Grant iz entitetskog budžeta za banjalučki Aerodorom na godišnjem nivou iznosi oko 900.000 maraka, a već se interveniralo ranijih godina da ne bi izgubili međunarodnu dozvolu zbog moguće sudske blokade računa.

I radnici su štrajkovima tražili isplatu plaća u punom iznosu i onih neisplaćenih iz ranijeg perioda, kao i drugih davanja.

Međutim, Aerodrom Banja Luka već odavno je u finansijskim problemima, o čemu dovoljni govori i podatak da je umjesto prihoda, u planu poslovanja za period od 2011. do 2013. godine projektovao gubitke.

Uprava je imala planova da se uspostave, bar u ljetnom periodu, određene aviolinije, ali za sada je aktivna samo jedna - do Ciriha, koju održava BH Airlines.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: