{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Licencu za rad banjalučkog Aerodroma spašavat će Vlada RS

F
25.6.2012. u 15:50
2
0
Licencu za rad banjalučkog Aerodroma spašavat će Vlada RS
2
Licencu za rad banjalučkog Aerodroma spašavat će Vlada RS
Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić tvrdi da Vlada neće dozvoliti da banjalučki Aerodrom izgubi međunarodnu licence za rad i razmatrat će zahtjev za dodatna finansijska sredstva da bi jedini aerodrom u RS-u otklonio tehničke nedostatke.
Naglašava da je već ranije izvršeno investiranje u taj aerodrom da bi se sanirala pista i Aerodorom zadržao licencu za rad.

„Značajna sredstva izdvajamo i godišnje da bi Aerodrom mogao da nastavi da radi. Očekujemo od njih jasnu finansijsku konstrukciju kako to preduzeće može da funkcionira. U tom slučaju neće izostati podrška Vlade“, naveo je Džombić u izjavi novinarima.

Trenutni tehnički nedostaci na banjalučkom Aerodromu su evidentirani još ranije i trebalo je da se otklone do 20. juna, ali nije riješen hronični problem nedostatka sredstava.

Nadležni su ipak uspjeli „kupiti“ dodatno vrijeme i prolongirati izvršenje obaveza prema međunarodnim standardima u aviosaobraćaju do sredine augusta.

Početkom tog mjeseca očekuje se dolazak međunarodne kontrole i do tog roka u banjalučkom Aerodromu moraju uraditi sve ono što nisu za proteklu godinu, pa i više dana.

I dalje je jedan od najteže izvodljivih zadataka proširenje staze uz pistu, za dodatnih 70 metara, ali je teško izvodljiv budući da ta zemlja nije u njihovom vlasništvu, a za otkup nemaju sredstava bez nove intervencije iz entitetskog budžeta.

U nalazima inspekcije ukazano je i na potrebu da se dogradi, pomjeri i zamijeni dio zaštitne ograde, pojača sigurnost i kupe novi aparati.

Ministarstvo saobraćaja i veza je zahtjev Aerodroma dostavilo Savjetu za razvoj RS-a da bi im odobrili 3,4 miliona maraka neophodnih sredstva za spomenute radove, ali vremena do dolaska nove inspekcije je sve manje.

Grant iz entitetskog budžeta za banjalučki Aerodrom na godišnjem nivou iznosi oko 900.000 maraka, a već se intereveniralo ranijih godina da ne bi izgubili međunarodnu dozvolu.

Aerodrom Banja Luka već odavno je u finansijskim problemima, umjesto prihoda projektuje gubitke, a jedina aktivna aviolinija je do Ciriha, koju održava BH Airlines.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: