Ko nije drvo razumio prvo...
0

FOTO+VIDEO / Banjalučani odali počast hrastu koji umire

Piše: V. T.
U Banjoj Luci je u četvrtak navečer organizovan nesvakidašnji performans u spomen nestanka ili, kako neki rekoše, smrti najstarijeg drveta u gradu na Vrbasu.

Više od 200 godina star hrast u ulici Svetozara Markovića u nedostatku vode počeo je da se suši i po svemu sudeći njegovo lišće više neće listati.

Upravo zbog toga, ispod starog hrasta se okupio veliki broj Banjalučana, koji su mu simbolično odali posljednju počast.

Pod osušenim i uvenulim krošnjama drveta, koje je stoljećima prkosilo vremenu, okupili su se mnogi kojima je to drvo značilo, pod čijim krošnjama su nekada tražili hlad, ljubili se i sanjarili.
Bila su tu djeca iz vrtića "Bambi", hortikulturolozi, pjesnici, ekolozi, slikari, muzičari, majstori umjetničke fotografije, ali i obični građani koji su godinama prolazili pored gorostasnog banjalučkog velikana.

Neki od građana kroz suze su govorili da je hrast otišao i nestao kao stara Banja Luka, koje se sjećaju samo rijetki.

Stručnjaci su utvrdili da drvo, koje se gotovo potpuno osušilo, nisu napali insekti niti je istruhlo već je, po svemu sudeći, zbog asfalitiranja ostalo bez vode i počelo da vene.

Iako je po ocjeni stručnjaka hrast u ulici Svetozara Markovića stariji od 200 godina i najstarije drvo ove vrste u Banjoj Luci, treba istaći da on, nečijim nemarom, nikada nije uvršten na listu zaštićenih spomenika prirode.