"Da vide Davide"
422

Banjalučani krenuli za Austriju kako bi prisustvovali ukopu Davida Dragičevića

Piše: M. N.
Članovi pokreta Pravda za Davida krenuli su rano jutros iz Banje Luke ka Austriji gdje će danas biti obavljen ponovni ukop Davida Dragičevića u gradu Wiener Neustad.

Autobus, kombiji i privatna vozila označena Davidovim likom i imenom grupe, kretali se se u koloni, dok su građani držali pesnice podignute u zrak s porukom "Da vide Davide". Među njima su i Davidovi bliski prijatelji koji su danima tražili pravdu na Trgu Krajine.

Sahrana će biti obavljena u 12:30 sati na gradskom groblju u ulici Wiener Strasse.

Ekshumacija je obavljena 12. marta, a okupljeni Banjalučani ispratili su Davida iz ovog grada u kolonama, s pesnicama podignutim u zrak, sa suzama i pjesmom "Klinac u getu". Poručili su da je David otišao iz geta, ali da ostaje u srcu te da nastavljaju borbu za pravdu.

Jučer su se ponovo okupili ispred Sabornog hrama Svetog spasitelja i zapalili svijeće za Davidovu dušu.

Za tri dana, 18. marta, navršava se godina otkako je prijavljen Davidov nestanak, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta u Crkvenoj na ušću u Vrbas. Njegov otac Davor tvrdi kako je David otet, mučen, silovan, ubijen i potom položen u rijeku, a da iza svega stoji grupa ljudi povezana s vrhom policije i vlastima u RS-u.