Zastupnici dijele savjete
11

Banjalučani danas protestuju zbog poskupljenja struje

M. N.
Građani Banje Luke organizuju danas protest zbog najavljenog poskupljenja električne energije u Repulici Srpskoj. Iz Elektroprivrede tog entiteta kažu kako poskupljenja neće biti za građane, dok zastupnik NSRS-a Srđan Mazalica poručuje da veš peru vikendom.
Proteste organizuje opozicija u RS-u u parku Mladen Stojanović od 18 sati. Draško Stanivuković pitao je da li je ovo pronatalitetna politika i da li na ovaj način vlast u RS-u podržava akciju "Djeca nam se rađala".

"Ovim su pogođene višečlane porodice, sva domaćinstva koja imaju više ukućana i troše više od 500 kW struje. S druge strane, ide zima kada je potrošnja mnogo veća i baš će to tada snaći naše građane. To je nedopustivo. Ovo je šesto poskupljenje u nizu. Voda je skuplja, odvoz smeća, autobuske karte, gorivo... Ako građani RS-a i Banje Luke ovo prešute i ne izađu u dovoljnom broju, šaljemo poruku 'Dobro, mi možemo još' da nas još mogu trati", rekao je Stanivuković.

Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović rekao je danas kako će cijena električne energije za određene industrijske kupce biti veća, dok za građane neće biti poskupljenja te da nemaju razloga za brigu.

"Špekulacije koje čujemo u medijima su zlonamjerne, a njima se bave ljudi koji nisu u struci, koji ne znaju razlikovati višu i nižu tarifu, kako se formira cijena, niti šta znači Regulatorna agencija za energetiku ni razvojna komponenta Elektroprivrede RS", rekao je Petrović.

Iako građanima neće poskupjeti struja, ovo će se svakako odraziti na njihov budžet, jer se može očekivati poskupljenje proizvoda i usluga. Na to je ranije upozorio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"Iako je najavljeno povećanje cijene struje za tzv. velike potrošače u RS-u, sasvim je izvjesno da će se to poskupljenje prelivati dalje, kroz povećanje cijene proizvoda i na kraju će to opet platiti građani. Razlog poskupljenja nisu neke realne promjene poslovanja na tržištu, niti neki realni poremećaji... Cijena struje povećana je prvenstveno kako bi se osigurale plate stranačkoj vojsci koju je aktuelna vlast u RS-u, posebno u posljednjoj godini, prekomjerno i bez realne potrebe zapošljavala. Ovo poskupljenje je samo jedna od posljedica lošeg, nedomaćinskog upravljanja i nedostatka vizije razvoja ovog važnog sektora", kazao je Šarović za Klix.ba.

[TWITTER]1177168262074949632[/TWITTER]

S druge strane, zastupnik u NSRS-u Srđan Mazalica "dopisivao se" s građanima putem Twittera, odnosno odgovarao na njihove komentare o visini plata. Poručio je kako veš pere vikendom, ljeti čeka 22 sata, a zimi 23 sata da uključi mašinu za pranje suđa i obično na 30 stepeni, sušilicu za veš pali samo kada veš treba dezinfikovati i kada se ne može normalno, brzo osušiti.

"Struju štedim iz ekonomskih, ali i ekoloških razloga", napisao je.

Ovo je izazvalo burne reakcije građana, ali i pojedinih opozicionih političara.