BiH
6

Banja Luka: Željezničarima uplaćen dio novca, ali ne odustaju od štrajka

Piše: M. K.
(Foto: Klix.ba)
Radnici Željeznica RS koji od četvrtka štrajkuju glađu na željzničkoj stanici Banja Luka, sjede na željezničkim šinama i ne dozvoljavaju prolazak vozova. Iako su im danas isplaćena sredstava za topli obrok, od blokade, kažu neće odustati dok svi njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Nije rješenje da nam sada isplate dio dugovanja i da mi prekinemo štrajk. Moramo se do kraja izboriti za svoja prava i dobiti garancije da se ovakva situacija neće više ponavljati. Tražimo isplatu svih zaostalih potraživanja, ostavku rukovodstva i da radnici koji su garanciju da će radnici koji su danas blokirali prugu biti amnestirani od odgovornosti", kaže u izjavi za Klix.ba Čedo Knežević. On je u štrajk glađu stupio nekoliko dana prije kolega koje i danas štrajkuju.

Željezničari kažu da policija koja je prisutna u velikom broju ne pokušava da ih fizički skloni sa pruge, jer su i "policajci svjesni da ih uskoro čeka ista sudbina".

Danas poslije podne prugu na ulazu u banjalučku željezničku stanicu je blokiralo više od 200 radnika Željeznica iz Banje Luke i Doboja, koji su se došli da daju podršku desetorici kolega koji ovdje štrajkuju glađu. Nakon što su se razišli, njih deset je ostalo da sjedi na šinama, spremni, kako kažu, da istraju u svojim zahtjevima.

Radnicima su se danas obratili i rukovodioci tog preduzeća koji su tom prilikom izviždani.

Zbog neisplaćenih plata i drugih nadoknada radnici Željeznica RS su u Banjoj Luci u četvrtak organizovali protestnu šetnju.