"Eksperiment" Sarajevo-x.com
0

Banja Luka: Zašto ići preko pasarele, bolje rizikovati!?

Tekst i foto: V. T.
Skupocjena pasarela, koja je prije godinu i po dana izgrađena u banjalučkom naselju Starčevica, kao da ne služi ni čemu, a tregedije koje se svakodnevno dešavaju na cestama, građanima Banje Luke kao da nisu dovoljan apel na oprez.

Novinari portala Sarajevo-x.com danas su obavili mali ekperiment i 15-ak minuta proveli na banjalučkom Bulevaru Desanke Maksimović, fotografišući pješake koji krše saobraćajne propise i prolaze ispod pasarele, koja je, bez uređenja autobuskih stajališta, koštala famoznih 1.748.000 KM.

Ono što smo mogli zabilježiti objektivom fotoaparata je da se i u tako kratkom vremenu najmanje 20 ljudi odlučilo za prelazak ispod pasarele, dok su samo tri građanina opasnu saobraćajnicu prešla prema saobraćajnim propisima.

Da apasurd bude veći, pasarela na Starčevici nalazi se samo 50-ak metara od sjedišta MUP RS i glavne zgrade banjalučke saobraćajne policije. Uz to, treba istaći da su u njenoj blizini Osnovna škola i igralište, te jedno od najmnogobrojnih naselja u gradu na Vrbasu.

Fotografije koje smo zabilježili za vrijeme našeg boravka na Starčevici, govore više od hiljadu riječi, a čini se da je takozvana "luksuzna pasarela", napravljena isključivo kao ukras grada, a ne za potrebe stanovnika, koji se ne obaziru na rizik prelaska frekventne saobraćajnice.

Prilikom otvaranja pasarele, u oktobru 2009. godine, gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao je se radi "o jednom od najljepših infrastrukturnih objekata u gradu". Izgleda da je bio u pravu, jer se teško oteti utisku da ovo pješačko prelazište još uvijek predstavlja samo jedan od skupih ukrasa grada na Vrbasu.

Podsjećamo, samo u minuloj sedmici na ulicama Banje Luke izgubljena su dva mlada života, o čemu je naš portal prvi obavjestio javnost.