{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka: Vandali uništavaju saobraćajne znakove, dječija igrališta i šahtove

F
30.12.2012. u 10:56
0
6
Banja Luka: Vandali uništavaju saobraćajne znakove, dječija igrališta i šahtove
0
Banja Luka: Vandali uništavaju saobraćajne znakove, dječija igrališta i šahtove
Na području Grada Banje Luke tokom ove godine vandali su uništili ili oštetili više od 500 saobraćajnih znakova, sedam saobraćajnih ogledala, a 30 stajališnih oznaka je uništeno u potpunosti.
Po podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, u proteklom periodu evidentirano je i više od 800 porušenih saobraćajnih znakova.

Za postavljanje i održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije u 2012. godini bilo je predviđeno oko 300.000 KM, a samo na popravku i zamjenu uništenih i oštećenih znakova, zamjenu polomljenih cijevi i betoniranje porušenih znakova utrošeno je više od 90.000 KM.

U većini slučajeva radilo se o vandalskom ponašanju pojedinaca ili grupa.

"Na udaru su najčešće saobraćajni znakovi, stajališne oznake i saobraćajna ogledala, koji su predmet konstantnog uništavanja na razne načine - od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica i rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko navrata je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova", tvrde u ovom odjeljenju gradske vlasti Banje Luke.

Istovremeno, žale se i na uništavanje opreme na dječijim igralištima. Za sanaciju i održavanje dječijih igrališta u ovoj godini predviđena su sredstva u iznosu od 15.000 KM, a dosad je utrošeno 12.255 KM.

Nije moguće, tvrde, u svim slučajevima, utvrditi da li se radi o namjernom oštećenju ili usljed korištenja.

Najčešće lokacije na kojima je uništavana oprema na dječijim igralištima su: park Mladen Stojanović, Kastel, ulice Dragiše Vasića, Marka Kraljevića, Sime Matavulja, Gavrila Principa, Krfska i druge.

Banjalučke vlasti navode i da im nesavjesni građani kradu poklopce na šahtovima kanalizacije.

"Ove godine izvršena je i zamjena 22 teška i 31 lakog poklopca na šahtovima kanalizacije, a vrijednost radova je 15.140 KM. Veći dio ovih poklopaca je otuđen. Također, obavljena je zamjena poklopaca s ramom, i to osam teških i tri laka, ukupne vrijednosti 5.620 KM", navode u Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Ni ova godina nije mogla proći bez uništavanja korpi za otpatke. Uništeno je 35 korpi, koje su postavljene na stubovima javne rasvjete, a također su uništavane i druge korpe različitih tipova.

Za popravku i održavanje postojećih korpi, u ovoj godini u Banjoj Luci je planirano je 3.000 KM.

U gradskom budžetu je za ovu godinu za održavanju komunalne opreme izdvojeno 341.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: