|

Banja Luka: Vandali uništavaju saobraćajne znakove, dječija igrališta i šahtove

Banja Luka: Vandali uništavaju saobraćajne znakove, dječija igrališta i šahtove
0
F
FENA
30.12.2012. u 10:56
6
komentara
0

dijeljenja
Banja Luka: Vandali uništavaju saobraćajne znakove, dječija igrališta i šahtove
Na području Grada Banje Luke tokom ove godine vandali su uništili ili oštetili više od 500 saobraćajnih znakova, sedam saobraćajnih ogledala, a 30 stajališnih oznaka je uništeno u potpunosti.
Po podacima Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, u proteklom periodu evidentirano je i više od 800 porušenih saobraćajnih znakova.

Za postavljanje i održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije u 2012. godini bilo je predviđeno oko 300.000 KM, a samo na popravku i zamjenu uništenih i oštećenih znakova, zamjenu polomljenih cijevi i betoniranje porušenih znakova utrošeno je više od 90.000 KM.

U većini slučajeva radilo se o vandalskom ponašanju pojedinaca ili grupa.

"Na udaru su najčešće saobraćajni znakovi, stajališne oznake i saobraćajna ogledala, koji su predmet konstantnog uništavanja na razne načine - od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica i rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja, a u nekoliko navrata je dolazilo i do otuđivanja pojedinih saobraćajnih znakova", tvrde u ovom odjeljenju gradske vlasti Banje Luke.

Istovremeno, žale se i na uništavanje opreme na dječijim igralištima. Za sanaciju i održavanje dječijih igrališta u ovoj godini predviđena su sredstva u iznosu od 15.000 KM, a dosad je utrošeno 12.255 KM.

Nije moguće, tvrde, u svim slučajevima, utvrditi da li se radi o namjernom oštećenju ili usljed korištenja.

Najčešće lokacije na kojima je uništavana oprema na dječijim igralištima su: park Mladen Stojanović, Kastel, ulice Dragiše Vasića, Marka Kraljevića, Sime Matavulja, Gavrila Principa, Krfska i druge.

Banjalučke vlasti navode i da im nesavjesni građani kradu poklopce na šahtovima kanalizacije.

"Ove godine izvršena je i zamjena 22 teška i 31 lakog poklopca na šahtovima kanalizacije, a vrijednost radova je 15.140 KM. Veći dio ovih poklopaca je otuđen. Također, obavljena je zamjena poklopaca s ramom, i to osam teških i tri laka, ukupne vrijednosti 5.620 KM", navode u Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Ni ova godina nije mogla proći bez uništavanja korpi za otpatke. Uništeno je 35 korpi, koje su postavljene na stubovima javne rasvjete, a također su uništavane i druge korpe različitih tipova.

Za popravku i održavanje postojećih korpi, u ovoj godini u Banjoj Luci je planirano je 3.000 KM.

U gradskom budžetu je za ovu godinu za održavanju komunalne opreme izdvojeno 341.000 KM.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...