BiH
6

Banja Luka: Spomenik će biti otkriven dva dana prije izbora

Piše: G. D.
Spomenik Stefanu Nemanji, koji je preko noći podignut u centru Banje Luke, ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (RS) i Muzeja RS, biće otvoren sutra u 14 sati. Spomenik će otvoriti predsjednik RS i predsjednički kandidat SNSD-a Milorad Dodik, dok će bistu osveštati Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Riječ je o spomeniku koji se gotovo preko noći pojavio na platou u centru Banje Luke.

Iz kabineta predsjednika RS stigla je samo informacija o satnici otkrivanja spomenika, a iz resornog Ministarstva prosvjete i kulture i Administrativne službe grada Banja Luka ni toliko, pa se još uvijek ne zna otkud ovaj spomenik, ko ga je naručio, koliko njegovo postavljanje košta i čijim novcem je to finansirano.

Uprkos tome, jasno je da će se otkrivanje spomenika desiti usred predizborne tišine i da će predsjednik RS-a Milorad Dodik iskoristiti još jednu priliku da se obrati glasačima dva dana uoči izbora.

Nakon toga, Dodik će u Palati predsjednika u 15 sati razgovarati sa patrijarhom Irinejem. Zanimljivo je i to da je sličan predizborni trik primijenjen i prije nekoliko godina, kada je otvoren spomenik banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću.

Istovremeno je u neposrednoj blizini Narodne i univerzitetske biblioteke "obezglavljen“ spomenik Ivanu Franji Jukiću. Do sada se tim povodom niko nije oglasio.

U Banjoj Luci će sutra u 17 sati biti odigrana i prijateljska utakmica između banjalučkog "Borca“ i beogradske "Crvene zvezde“. Navijači "Borca“ su odlučili da bojkotuju ovu utakmicu, a prema najavama u Banju Luku stiže nekoliko stotina navijača "Crvene zvezde“.