{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka: Nastavnici primoravaju učenike da idu u McDonalds?

9.11.2012. u 09:50
322
102
Banja Luka: Nastavnici primoravaju učenike da idu u McDonalds?
322
Banja Luka: Nastavnici primoravaju učenike da idu u McDonalds?
Foto: Arhiv
Roditelji učenika OŠ Ivo Andrić u Banjoj Luci tvrde da učitelji i nastavnici njihovu djecu primoravaju da idu u McDonalds i da za taj "izlet" ponesu po pet KM.
Otac jednog osnovca četvrtog razreda kaže da su se on i ostali roditelji pobunili protiv takvog zahtjeva. On priča kako su učitelji potom odlučili da u restoran ovog svjetskog lanca brze hrane djecu ne vode kolektivno, ali i da su ih šokirali nalogom djeci da samostalno posjete restoran i o njemu napišu sastav koji će biti ocjenjivan, piše Press RS.

"Prije desetak dana moje dijete je došlo iz škole i reklo da je učiteljica poručila da će ići na izlet u McDonalds i da za obrok trebaju ponijeti po pet maraka. Ostao sam bez teksta jer smatram da škola nema pravo da djeci nameće posjete nekakvim restoranima i još da zahtijevaju da svako dijete ponese pare. To je priličan izdatak za većinu roditelja. Rekao sam djetetu da prenese učiteljici da neće ići, što je, kako se ispostavilo, učinila i većina drugih roditelja", kaže ovaj roditelj.

Poslije nekoliko dana, nastavlja on, njegovo dijete je iz škole došlo sa novim, još apsurdnijim zahtjevom. "Djeci je rečeno da se u McDonalds neće ići kolektivno, nego će ići kako i kada žele, ali da su obavezni napisati sastav o ovom restoranu, koji će biti ocjenjivan. Nije mi jasno šta je to tako posebno u McDonaldsu da on mora biti posjećen i da o njemu mora biti napisan i sastav", priča ovaj roditelj.

On dodaje da je zbog toga htio otići do učiteljice, ali da se plaši da bi ga etiketirali kao bundžiju i da bi zbog toga njegovo dijete moglo imati problema u školi. Otac učenika sedmog razreda OŠ Ivo Andrić potvrdio je da je njegovo dijete već bilo na "izletu" u McDonaldsu. "Učenicima je rečeno da će tog dana najprije posjetiti muzej, a poslije toga i McDonalds i da ponesu pare za obrok. Pristao sam samo da dijete ne bi bilo izuzetak, ali smatram da ovakvo ponašanje nije uredu. Razumijem da djeca trebaju ići na prave izlete, u muzeje, pozorišta, kino i slično, međutim, van pameti je da ih kolektivno vode po restoranima", naglašava ovaj sagovornik.

U OŠ Ivo Andrić tvrde da u školi nikada nije donesena odluka o obaveznom odlasku u McDonalds, a još manje o pisanju sastava o posjeti ovom restoranu. Direktorica Željka Opačić kaže da se izleti planiraju godišnjim programima. Ona naglašava da izlet u McDonalds ni u kojoj varijanti nije planiran.

"Međutim, pojedini učenici, bez obzira na upozorenja uprave škole i nastavnika da tokom velikog odmora ostanu u školskom dvorištu, odlaze u McDonalds. Njima upravo roditelji daju novac za to, a bune se protiv navodnog kolektivnog odlaska u ovaj restoran, od kojeg ionako nema ništa. Tačno je da su učenici sedmog razreda išli u muzej, a ako su toga dana i svraćali u McDonalds, to su uradili usput i svojom voljom. Provjerit ću još sa učiteljicama da nije možda došlo do nekog nesporazuma, ali ja zaista ne znam ni za kakav izlet ovakve vrste", naglašava Opačićeva.

U Ministarstvu prosvjete RS kažu da su od rukovodstva OŠ Ivo Andrić zatražili da danas sazove roditeljski sastanak, kako bi se provjerile tvrdnje roditelja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: