Nastavljena okupljanja
0

Banja Luka: I kompleks Kastel je na udaru građevinske mafije

Piše: D. T.
(Foto: G. Kec/Klix.ba)
Veći broj građana Banje Luke i danas, trinaesti dan zaredom, mirno se okupio kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog uništavanja zelenih površina u svom gradu.

Današnja okupljanje počelo je u 11 sati kod Starog hrasta, nakon čega je povorka od oko stotinjak građana prošetala ulicama Banje Luke i otišla do tvrđave Kastel.

Nazadovoljni građani od podneva se nalaze među zidinama banjalučke tvrđave, gdje uz druženje u prirodi osmišljavaju strategiju za nastavak svog bunta.

“Kažu da smo nebitni, kažu da nas je malo, da smo izmanipulisani, besposleni... Ako je sve to tako, zašto su se o našim okupljanjima do sada izjasnili najviši funkcioneri ove zemlje? Zašto najvažniji mediji već danima pišu vijesti o našem protestu? Zašto dobijamo podršku stotine regionalnih i domaćih organizacija?”, upitali su se nezadovoljni građani, koji svoje aktivnosti organizuju i dogoavaraju putem Internetu.

Oni navode kako će “ovi dani će biti zapamćeni kao dani kada se Banja Luka probudila, kada je počela da se brine o svojoj sadašnjosti i budućnosti”.

“U sedmici koja je pred nama izlazimo sa konkretnim informacijama o kriminalnim radnjama u institucijama, kao i sa pitanjima na koja nadležni moraju da odgovore”, poručeno je na Facebook grupi koja okuplja nezadovoljne građane.

Kako je saopšteno, pripremaju se javne projekcije filmova, štampani bilten, učešće na festivalu urbane kulture i publikovanje velikog broja informacija.

Jedna od učesnica ovog okupljanja građana, Gorana Divjak, ističe da je cilj da gradskim vlastima iskažu da je nedopustivo uništavanje 70 posto zelenih površina na kompleksu "Kastela", koji je proglašen i nacionalnim spomenikom BiH.

"Imamo i informacije da se 'Kastel' vodi jedna/dva u vlasništvu Grada, a ne znamo ko je drugi vlasnik“, kazala je ova djevojka i naglasila da protestvuju i protiv izgradnje javne garaže na ovom kompleksu, jer može da ugrozi zidine tvrđave.

Projekt koji su nadležni prezentirali za "Kastel" ne poklapa se, kaže Gorana, ni s Regulacionim planom Banje Luke.

Slavko Čamper, kao turistički radnik, učestvovao je na današnjem okupljanju na "Kastelu", jer se protivi uništavanju parkova, budući da je to direktno uništavanje i turističke ponude Banje Luke.

"U svijetu je gradski turizam jedan od najrazvijenijih i donosi ogromna sredstva. Ako uništavamo parkove šta ćemo svijetu prikazati kao turističku atrakciju. Balkone na kojima je veš", pita se Čamper.

Na protestima je danas bio i predsjednik Centra za zaštitu životne sredine Miodrag Dakić koji najavljuje da će se okupljanja, šetnje i druženje građana nastaviti i narednih dana.

"I 'Kastel' je mjesto za koje se borimo, kao i mnogo javnih površina koje su u Banjoj Luci na 'udaru' građevinske mafije koja želi da naš grad pretvori u grad betona“, kazao je Dakić.