Bandić i Komšić razgovarali o Snježnoj kraljici i EYOF-u

F
FENA
4.1.2016. u 17:05
1
18
Bandić i Komšić razgovarali o Snježnoj kraljici i EYOF-u
1
Bandić i Komšić razgovarali o Snježnoj kraljici i EYOF-u Foto: HINA
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u ponedjeljak su u Zagrebu razgovarali o dosadašnjim iskustvima vezanim za organizaciju Snježne kraljice na Sljemenu što bi Sarajevu 2019. trebalo pomoći u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF-a.
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić novinarima je, nakon sastanka u zagrebačkoj Gradskoj upravi, rekao da će u Sarajevu organizirati Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF u 2019., a da su im iskustva u organizaciji Snježne kraljice izuzetno dragocjena jer je to, kako je ocijenio, jedna od najbolje organiziranih sportskih zimskih manifestacija u Evropi.

Napomenuo je kako su očekivali da će se Snježna kraljica održati i ove godine, no FIS je 28. decembra 2015. bio otkazao održavanje Snježne kraljice jer je vrijeme bilo izrazito nenaklonjeno proizvodnji snijega i pripremi staze.

"Iako je omladinska zimska olimpijada šire takmičenje od Snježne kraljice, obuhvata više disciplina, način na koji se organizira Snježna kraljica može se prenijeti. Tu želimo imati vrlo tijesnu saradnju jer Grad Zagreb ima veliko iskustvo u organizaciji takvih takmičenja", istaknuo je Komšić.

Rukovodilac skijališta Sljeme Dragutin Žiljak ustvrdio je da je Snježna kraljica na Sljemenu jedan od najtežih načina kako se se nešto može organizirati jer je Sljeme visoko svega 1.000 metara, a utrka s 900 i nešto metara ide na otprilike 700 metara, što su, dodao je, nadmorske visine o kojima u Austriji uopće ne razmišljaju o bilo kakvim takmičenjima koja su mahom iznad 1.200 metara.

No, sav taj trud oko stručne organizacije Snježne kraljice prepoznat je, rekao je Žiljak te je zahvalio Gradu Sarajevu što su i oni to prepoznali. Izrazio je nadu da će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti da 2019. velika svjetska priredba u Sarajevu uspije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: