Prognoze
0

Balkan očekuje ekstremno hladna zima

SRNA
Balkansko poluostrvo čeka "ljuta zima", ali ne tako hladna kao u sjevernoj i zapadnoj Evropi, smatraju bugarski meteorolozi, dok Poljaci i Rusi najavljuju najhladniju zimu u posljednjih deset vijekova!

Do kraja oktobra bit će dosta padavina, predviđaju bugarski meteorlozi, a Petar Jankov iz meteorološke kompanije TV-MET izjavio je da nas čeka nekoliko stepeni ispod ustaljene temperature, ali i više snijega, koji će prouzrokovati neuobičano puno srednjomorskih ciklona.

Prema njegovim riječima, intenzivne padavine već su počele, a oktobar će biti hladniji i vlažniji od normalnog. Kiše će prevazići normu od 30-60 litara na kvadratni metar,  a prosječna temperatura će se kretati između 7 i 15 stepeni Celzijusovih. 

I novembar će biti hladan, sa padavinama  od 30-60 litara po kvadratnom metru, dok će prosječna temperatura u decembru iznositi između četiri i devet stepeni.

Bugarski stručnjak smatra da će naredni januar biti mjesec sa najmanje  padavina - između 20 i 50 litara po kvadratnom metru, a dnevna teprematura će se kretati u rasponu između 1 i 6 stepeni. 

U februaru i martu očekuju se više snježnih padavina od uobičajnijih, predviđa Jankov.

Njegova prognoza podudara se sa predviđanjima meteorologa iz Nacionalnog instiuta za hodrologiju i meteorologiji pri Bugarskoj akademiji nauka (BAN), koji kažu da će period decembar-februar biti relativno hladan i snježan. 
Bugarski stručnjaci nisu precizirali kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu i božićne praznike.

"Još je rano da se kaže kakvo će vrijeme biti tada. To se može saopštiti početkom decembra", naglasili su meteorolozi, koji za pravljenje vremenske prognoze koriste oko hiljadu mjernih stanica. 

Međutim, poljski meteolozi saopštili su da će sljedeća zima biti najsurovija u Evropi u posljednjih hiljadu godina, te da ogromne sante leda u budućnosti mogu da pokriju kontinent.

Razlog  tome je pokretanje toplog talasa preko Atlantskog okeana.

Predviđanja Poljaka potvrđuju i ruski stručnjaci.

Načelnik ruske meteorloške službe Aleksandar Frolov prognozira ekstremno nisku temperaturu tokom zime. Najmanje četiri dana termometri u Moskvi će mjeriti između minus 20 i minus 25 stepeni, a dva dana ljudi će se smrzavati i na nižoj temperaturi od 25 stepena.
"Bar nedjelju ili 10 dana vrijeme će biti izuzetno hladno", tvrdi Frolov.

I ruski meteorolozi  smatraju da će predstojeća zima biti najhladnija u posljednjih hiljadu godina. Velike temperaturne anomalije očekuju se u sjevernim oblastima evropskog dijela Rusije, gdje je temperatura od minus 25 stepeni uobičajene.