BiH
2

Balijagić se obratio VSTV-u i Inzku zbog optužnice protiv Mensura Peljte

FENA
Privođenje Mensura Peljte (Foto: Arhiv/Anadolija)
Privođenje Mensura Peljte (Foto: Arhiv/Anadolija)
Faruk Balijagić, advokat bivšeg bosanskohercegovačkog boksera Mensura Peljte protiv kojega je podignuta optužnica za ratni zločin, uputio je danas zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH da visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku proslijedi prethodne prigovore na ovu optužnicu.

Advokat Balijagić je kao razlog naveo da Tužilaštvo Brčko Distrikta ne obavlja posao utemeljen Mirovnim sporazumom za BiH "nego se osnovano sumnja da provodi politiku britanske tajne službe MI6 usmjerenu protiv građana koji su branili BiH od agresije".

Balijagić se poziva i na njegove obaveze shodno Zakonu o odvjetništvu Federacije BiH.

U današnjem saopćenju Balijagić također ističe da je zatraženo upućivanje ovog zahtjeva i Vijeću za implementaciju mira u BiH, a u cilju pokretanja postupka ukidanja Tužilaštva Brčko Distrikta na osnovu ovlaštenja iz Mirovnog sporazuma za BiH "te da se jasno stavi doznanja da u BiH ne smiju postojati privatna tužilaštva".

Kako se navodi, iz dokumentacije proizilazi osnovana sumnja da tri osobe - Zekerijah Mujkanović, kao glavni tužitelj Brčko Distrikta, Gojko Stjepanović kao zamjenik i Radmilo Ivanović, tužilac, drže Tužilaštvo Brčko Distrikta u svojim rukama kao da se radi o privatnom tužilaštvu.

"Ukoliko Vijeće za implementaciju mira u BiH smatra da Tužilaštvo Brčko Distrikta nije privatno tužilaštvo, onda molim da obrazloži zbog čega je ubijeno 7.000 građana koji nisu srpske nacionalnosti na prostoru Brčko Distrikta, a zločinci nisu procesuirani, zbog čega je ubijeno 980 tih građana na Savskom mostu koji povezuje Brčko i Gunju, zbog čega Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da ne treba uvažavati sudsku praksu međunarodnog krivičnog suda u Hagu koji je utvrdio i pravomoćno presudio da je počinjen zločin genocida i da nije izvršena agresija na BiH.

Molim da Vijeće za implementaciju mira u BiH odgovori zbog čega Tužilaštvo Brčko Distrikta ne dopušta uvid u navodne dokaze protiv Mensura Peljte te zašto se meni kao njegovom branitelju ne dozvoljava zakonito pravo na odbranu bez diskriminacije, koje je zagarantovano Mirovnim sporazumom za BiH", naveo je advokat Balijagić u saopćenju.

Optužnicu protiv Mensura Peljte podiglo je Tužilaštvo Brčko Distrikta tereteći ga za ratni zločin počinjen 1992. godine u naseljenom mjestu Gornji Rahić, u prijeratnoj brčanskoj općini, nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.