O kandidaturi
2.3k

Bakir Izetbegović: Sebija će uskoro izrasti u snažnu ženu-političara

Klix.ba
Predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Vijesti.ba između ostalog je komentarisao i moguću kandidaturu njegove supruge za člana Predsjedništva na predstojećim izborima.

Sebija Izetbegović, koja je trenutno generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobila je 42 nominacije izvršnih odbora općinskih organizacija SDA kao kandidatkinja za člana Predsjedništva.

Njen suprug je za Vijesti.ba kazao da nije očekivao toliku podršku.

"Nisam. Ne tako davno postojao je snažan otpor u javnosti imenovanju Sebije izetbegović na poziciju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Taj otpor je bio praćen šutnjom u strukturi SDA, izostankom podrške, čak i komentarima da je imenovanje bilo štetno po Stranku. Sebija se borila sama, i izborila. Napravila je preokret u KCUS kakav niko nije očekivao, uvela je red, vratila dugove, podigla nivo zdravstvene usluge. Pokazala je pri tom neobičnu hrabrost i viziju, snažnu lidersku crtu i harizmu. I preokrenula javno mnijenje u svoju korist. Njenu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH smo od početka demantovali i obeshrabrivali. I unatoč svemu tome, pa i mom ličnom negativnom odnosu spram njene kandidature, kao politička autsajderka je iz baze dobila snažnu podršku. Sebija će vjerovatno uskoro izrasti u snažnu ženu-političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu", kazao je Izetbegović.

Najveći broj nominacija dobio je Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i to oko 90. Ipak, veliki broj nominacija Sebije Izetbegović iznenađenje je i u SDA, a konačna odluka bit će donesena na konvenciji 26. maja.