{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bakir Izetbegović: Naći ćemo snage da nam se ovakve stvari više ne dešavaju

6.5.2014. u 16:51
13
155
Bakir Izetbegović: Naći ćemo snage da nam se ovakve stvari više ne dešavaju
13
Sastanak Bakira Izetbegovića u Centrali SDA sa članovima Predsjedništava SDA koji su preglasani prilikom smjene Bakira Alispahića iz kadrovske komisije, je okončan nakon čega se novinarima obratio samo Izetbegović napominjući da je takav bio dogovor učesnika sastanka.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


"Imali smo neko preglasavanje prije 15-ak dana i nezadovoljna grupa članova Predsjedništva je izrazila želju da održi sastanak sa mnom prošle sedmice, ali se ja nisam mogao odazvati na taj sastanak tako da sam ga sazvao danas. Imali smo vrlo iskren i otvoren razgovor koji treba SDA-u i mislim da ćemo naći snage i mehanizme koji će garantovati da ubuduće takvih stvari ne bude", kazao je Izetbegović misleći na preglasavanje u vezi s kadrovskom komisijom.

Dodao je da će SDA u duhu jedinstva izaći na sljedeće izbore te da je sasvim zadovoljan atmosferom na današnjem sastanku.

"Kolegij će sazvati sjednicu Predsjedništva stranke tokom ove ili naredne sedmice na kojima ćemo takve odluke potvrditi. Iznaći ćemo načina i snage u sebi da što jedinstvenije i konsenzusom donosimo odluke u budućnosti. Članovi Predsjedništva s kojima sam imao sastanak su mi kazali da su nezadovoljni time što smjene koje su se desile na posljednjoj sjednici Predsjedništva nisu pripremljene u kolegiju, što su išle pod tačkom razno, kako kažu, malo se na mišiće išlo i ima tu istine. Mislim da to ne bi bio put da ubuduće tako radimo. Lično ću se potruditi da od sada sve bude usaglašeno na Kolegiju stranke i da postignemo konsenzus na Predsjedništvu stranke. Sada slijede izborne liste i treba slijediti volju s terena i gledati da se o tome zajednički odlučuje", kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjednika SDA je na pitanje novinara da li su članovi Predsjedništva s kojima je održao sastanak iskazali bojazan da im se može desiti isto što i Alispahiću, kazao da oni to nisu tako otvoreno rekli, ali da se osjeća da kod njih postoji upravo takav strah.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Dodao je da taj strah nije opravdan.

"Dok se ja nešto pitam, a pitam se, do takvih stvari neće doći", istakao je Izetbegović.

Osim toga prokomentarisao je kako su postojali razlozi da se u Predsjedništvu SDA postupi onako kako se postupilo s Alispahićem, ali da u stranci više nije bilo takvih slučajeva.

Također je ponovio i šta su razlozi Alispahićeve smjene.

"On nije poštovao povjerenje koje mu je dala SDA. Kažu da je nekada u ratu bio član Predsjedništva SDA, ja se, pravo da vam kažem, toga ne sjećam, ali sam siguran da godinama nema člansku kartu stranke. Mi smo mu dali poziciju na kojoj bi mu pozavidjeli mnogi ugledni članovi stranke koji su tu od njenog osnutka. On je svojim izjavama, svojim djelovanjem i odnosom spram nekih uglednih članova u Predsjedništvu stranke nije činio dobro SDA. Mi smo morali poslati poruku da se na takav način SDA-u ne može uzvraćati i da se na takav način ne možete boriti za vlastitu poziciju", kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara kako je moguće da je bio na tako visokoj poziciji u stranci ako nije bio njen član, Izetbegović je dodao da to treba pitati one koji su Alispahića predložili na funkciju u kadrovskoj komisiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: