BiH
0

Bakić: Veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a

FENA
Marina Bakić
Marina Bakić
U okviru Konferencije ministara pravde u BiH, u Sarajevu će danas biti potpisan sporazum o uspostavi zajedničke web stranice nevladinih organizacija, najavljeno je iz Ministarstva pravde BiH.
Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić je kazala Feni da je ovo veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a, "jer će prvi put svi podaci iz registara različitih nivoa vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu“.

Kako je pojasnila Bakić, trenutno u našoj zemlji postoji čak 18 javnih registara. Osim državnog nivoa, nevladine organizacije se registruju na nivou FBiH, ali i deset kantonalnih ministarstava pravde, dok se u RS-u registracija vrši putem okružnih sudova.

Bakić ističe da trenutno ne postoji saglasnost RS-a da učestvuje u ovom projektu, te da će u ovoj fazi biti objedinjeni podaci s državnog, federalnog i s kantonalnih nivoa.

"Registracija se provodi po četiri zakona, a svaki registracijski organ ima svoj zasebni registar i različite standarde za upis podataka, te tako imamo situaciju da se u nekim kantonima zavodi samo ime i sjedište udruženja, bez bilo kakvih drugih podataka. Sve ovo stvaralo je prostor za različite malverzacije, kao što je registracija više udruženja pod jednim imenom. Uspostavom zajedničke i standardizovane stranice, mogućnost ovakvih nezakonitih radnji bit će značajno umanjena", ističe Bakić.

Dodaje da je uspostava baze podataka putem koje će se omogućiti javni pristup podacima o svim registriranim NVO u BiH zahtjev i Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

"Svi nadležni organi vlasti koji vrše nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacija, po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, imat će mogućnost kontrole i nadzora NVO-a i putem ove stranice", naglašava Bakić.



Ocjenjuje da je ovo također značajan iskorak u transparentnosti i u pristupu informacijama svim zainteresiranim osobama, jer će se ključne informacije o udruženjima i fondacijama sada moći dobiti na web stranici umjesto da se podnosi pisani zahtjev i provodi procedura po ZOSPI-u.