{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bakić: Veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a

F
8.3.2016. u 08:12
0
8
Bakić: Veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a
0
Bakić: Veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a
Marina Bakić
U okviru Konferencije ministara pravde u BiH, u Sarajevu će danas biti potpisan sporazum o uspostavi zajedničke web stranice nevladinih organizacija, najavljeno je iz Ministarstva pravde BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić je kazala Feni da je ovo veliki iskorak u transparentnosti rada NVO-a, "jer će prvi put svi podaci iz registara različitih nivoa vlasti biti javno dostupni na jednom mjestu“.

Kako je pojasnila Bakić, trenutno u našoj zemlji postoji čak 18 javnih registara. Osim državnog nivoa, nevladine organizacije se registruju na nivou FBiH, ali i deset kantonalnih ministarstava pravde, dok se u RS-u registracija vrši putem okružnih sudova.

Bakić ističe da trenutno ne postoji saglasnost RS-a da učestvuje u ovom projektu, te da će u ovoj fazi biti objedinjeni podaci s državnog, federalnog i s kantonalnih nivoa.

"Registracija se provodi po četiri zakona, a svaki registracijski organ ima svoj zasebni registar i različite standarde za upis podataka, te tako imamo situaciju da se u nekim kantonima zavodi samo ime i sjedište udruženja, bez bilo kakvih drugih podataka. Sve ovo stvaralo je prostor za različite malverzacije, kao što je registracija više udruženja pod jednim imenom. Uspostavom zajedničke i standardizovane stranice, mogućnost ovakvih nezakonitih radnji bit će značajno umanjena", ističe Bakić.

Dodaje da je uspostava baze podataka putem koje će se omogućiti javni pristup podacima o svim registriranim NVO u BiH zahtjev i Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval).

"Svi nadležni organi vlasti koji vrše nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacija, po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, imat će mogućnost kontrole i nadzora NVO-a i putem ove stranice", naglašava Bakić.

Ocjenjuje da je ovo također značajan iskorak u transparentnosti i u pristupu informacijama svim zainteresiranim osobama, jer će se ključne informacije o udruženjima i fondacijama sada moći dobiti na web stranici umjesto da se podnosi pisani zahtjev i provodi procedura po ZOSPI-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: