BiH
17

Bakić: Građani zainteresirani za sudjelovanje u kreiranju zakona i drugih propisa

FENA
Marina Bakić
Marina Bakić
Od službenog pokretanja centralne aplikacije za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću “e-konsultacija” 20. aprila, za učešće u izradi zakona i drugih propisa registrovalo se 378 korisnika za 23 državne institucije, kazala je glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Istaknula je da iz dana u dan sve više registriranih korisnika, a osim pojedinaca u proces konsultacija uključuju se predstavnici akademske zajednice, privatnog sektora, organizacija civilnog društva...

"U ovom kratkom razdoblju aplikacija je zaživjela kroz provođenje konsultacija za pet zakona i podzakonskih akata", kaže Bakić.

Ministarstvo pravde BiH provelo je konsultacije za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Zakona o udruženjima i fondacijama te Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa, a za sudjelovanje u njihovoj izradi registriralo se 80 korisnika.

Bakić naglašava da su građani za ovo kratko vrijeme pokazali izuzetnu zainteresiranost za sudjelovanje u kreiranju zakona.

"Budući da su završene kosultacije za izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama, mogu reći da smo dobili korisne prijedloge i komentare, kako fizičkih tako i pravnih osoba. Posebno nam je drago što su se u proces konsultacija uključili predstvanici udruženja i fondacija, kojih se zakon direktno tiče, a što će svakako doprinijeti da dobijemo kvalitetan i provodiv propis", navela je Bakić.

Dodaje da je važno istaći da se za sve provedene konsultacije pripremaju i objavljuju izvještaji iz kojih se vidi šta je od predloženih komentara prihvaćeno, a šta ne, s potrebnim obrazloženjima.

Bakić kaže da je iz navedenih podataka vidljivo da je sistem "e-konsultacija“ zaživio, te da je prihvaćen od građana i državnih organa kao mehanizam za podizanje nivoa transparentnosti rada državnih institucija, te uključivanje građana u procese donošenja odluka.

U idućem razdoblju prioritet je unapređenje sistema "e-konsultacija“, promocija i obuka o korištenju web platforme, da bi zainteresirana javnost u što većem broju mogla na kvalitetan način sudjelovati u postupcima javnih savjetovanja, te time dati značaj doprinos izradi što kvalitetnijih propisa.