Tradicija čestitanja
74

Bajramsko druženje kod reisa Kavazovića: Brojni gosti, kafa, kolač i bajram-banka za najmlađe

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U svečanom salonu u Kancelariji reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića jutros je upriličeno tradicionalno čestitanje Bajrama kom su se pridružili brojni gosti.

Na tradicionalno čestitanje došli su brojni posjetioci, predstavnici diplomatskog kora, Islamske zajednice u BiH, akademske zajednice te građani.

Čestitanje reisu-l-ulemi Kavazoviću upriličeno je u njegovom kabinetu u Rijasetu Islamske zajednice, nakon što je prethodno predvodio hutbu i uputio poruku vjernicima na bajram-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Ovog Kurban-bajrama, među gostima na svečanom prijemu kod reisa Kavazovića, našli su se i Enver Hodžić, Šefko Halilović te Ramiz Čolić, novi ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji te drugi.

Među gostima bili su i najmlađi, koji su, kako to i tradicija nalaže, dobili bajram-banku.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je prvi dan Kurban bajrama koji traje četiri dana. Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Nakon toga tokom dana se prinosi žrtva odnosno kurban, a najčešće žrtvuje ovca ili ovan dok se meso dijeli na tri dijela - jedan za porodicu, drugi za komšije, a treći i za siromašne.