BiH
177

Bajramski paketići za djecu bez roditeljskog staranja u centru "Duga" u Kulen Vakufu

Piše: M. Ć.
Za 22 djece koja se nalaze u Centru za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" u Kulen Vakufu, svaki Bajram izmami novi osmijeh na njihova lica, jer mnogi ljudi, baš u tim trenucima, žele podijeliti radost ovog praznika sa onima kojima je takav oblik pažnje vjerovatno najpotrebniji.

Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" u Kulen Vakufu u Gradu Bihaću počeo je sa radom 1999. godine, zahvaljujući grupi entuzijasta okupljenih u H.O. Schutzengel Gesucht iz Njemačke. Centar predstavlja jedinu ustanovu ovog tipa u Unsko-sanskom kantonu.

Osnovni cilj "Duge" je zbrinjavanje djece starosne dobi od rođenja do šest godina, koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljske zaštite, te pomoć i podrška djeci u njihovom psiho-motornom razvoju.

"Trenutno se u 'Dugi' nalazi 22 djece, a od početka rada kroz naš centar je prošlo više od 250 djece. Iz različitih razloga ovdje dolaze djeca, ali isto tako i odlaze. Neka se usvajaju, a neka se vraćaju u svoju porodicu ili eventualno prelaze u neku drugu ustanovu", kaže za Klix.ba Jasminka Vajzović, rukovodilac pedagoških poslova u centru "Duga".

Kapacitet centra je 24 djece podijeljene u tri starosne grupe, sa po maksimalno osmero djece u svakoj skupini. Prvu grupu čine djeca od rođenja do 15 mjeseci, drugu od 15 do 36 mjeseci, te treću od 36 mjeseci do 6 godina.

Posljednjih nekoliko dana u centru se provode različite praznične aktivnosti, a brojne organizacije, udruženja i pojedinci odlučili su uručiti prigodne bajramske poklone i paketiće djeci "Duge".

Jedno od udruženja koje već duži vremenski period sarađuje sa ovim centrom je UG "Srce Cazina".

"Mi već deset godina zaredom svaki Bajram donosimo poklone za ove mališane. Za svako dijete se bira poseban bajramluk i poklon, kako bi se svako od njih osjećalo posebnim kao što to u stvarnosti i jest. Naravno, sve poklone smo obezbijedili uz pomoć naših građana i dijaspore i ostaje nam samo da im se iskreno zahvalimo", istakla je iz ovog udruženja Adisa Muhamedagić.

Sva djeca su, u skladu sa godinama, dobila prigodne poklone. Nova bajramska odjeća, birana posebno za svako dijete, uručena je starijoj djeci, dok su bebe dobile ono za njih najpotrebnije - pelene.

"Djeci najviše znače ovi pokloni. Jako im se obraduju, posebice jer znaju da je to nova odjeća koja je samo njihova i da će pripadati samo njima. Inače, u ustanovama ovog tipa nemoguće je da svi imaju svoju odjeću, odnosno nose je svi zajedno. Tako da su ovi pokloni, odnosno odjeća koju dobiju za Bajram, isključivo samo njihova", kaže Vajzović.

U Centru su istakli da se mališani uvijek posebno obraduju bajramima i drugim praznicima, budući da razne humanitarne organizacije, pravna lica, umjetnici, grupe i donatori, te naravno obični ljudi, baš u ovim danima žele da obraduju djecu i time učine jedno djelo neprocjenjive vrijednosti i značaja.