Komentari (138)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovaj zakon će se odnositi na moju i vašu djecu. Ako ovakav zakon prođe njihova prava će biti znatno manja, kolektivni ugovor nijedan se neće potpisati”, kaže Bajramović Bajramoviću neće na tvoju djecu i familiju oni su dobro uhljebljeni
Uskomešali su uhljebi dobro. Dovoljno da se sa sigurnošću zna da valja zakon. Već dvije decenije radnici zbog čijih prava se sada sindikat šatro buni rade uz minimalnu platu od 370 Km i živi ispod svakog dostojanstva i nikada nisu ustali za njih. A sada se kao brinu za njih. Aha, malo morgen
PA čovjek je 100% u pravu. Odnosice se na njegovu djecu na način da neće biti uhljebljeni do 3 pokoljenja, a na moju da će imati viša prava i biti bilje zaštićeni.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ti si Bajramovicu izgubio svaki kredibilitet da predstavljas radnike i organizujes proteste. Koliko si uhljebljen i uvezan sa strankama vidjelo se kad su bili protesti u februaru i izbori za sefa sindikata nakon toga. Majmun je ko se odazove tvom pozivu za protest.
PA čovjek je 100% u pravu. Odnosice se na njegovu djecu na način da neće biti uhljebljeni do 3 pokoljenja, a na moju da će imati viša prava i biti bilje zaštićeni.
Pa Bajramoviću daj nam fino, taksativno, što je novi zakon lošiji od važećeg. Sindikat priča da se krši, a Vlada priča da je status zaposlenika poboljšan?
Džaba nama svi savjetuju da dođemo tobe :). Pored Grka, posljednji smo baštinici ideje samoupravljanja i zarada "bez puno srkleta". Moj dobri Predsjedniče Sindikata, ostavi se politike i fokusiraj se samo na one stvari kojima se svugdje u svijetiu Sindikat bavi ( minimalna satnica, zaštitna oprema, rad noću i praznicima... ). Drastično smanjenje poreza, drastično smanjenje administracije i uposlenih u kompanijama sa većinskim državnim vlasništvom i pridržavanje evropskih normi je jedino što nas može pokrenuti iz trenutnog beznađa i Sindikat bi, da ima imalo savjesti, morao dati punu podršku reformama
Još samo jedan pokušaj ima SSSBiH koji kada propusti sve što se zove pravo radnika će nestati, ono što je posljednje što SSSBiH mora i potrebno da uradi a to je da obustavi sve uplate PIO i MIO od vrha prema dole, drugo organizira opšti štrajk svih radnika penzionera.... Neučili li ovako bojim da će od SSSBiH ostati samo ime u arhivama... ovo što je se nasilno desilo je diktaktorski čin.
koliko ovdje ima plscenika SDA po 15 komentara postavljaju na istu temu kontaju tako zavarat narod
Bajramovicu ako stitis radnike...obidi hotel scepin (Fahrudin Radoncic) Radon plaza. Tamo radnici rade mjesecima bez plate. Mnogi nisu ni prijavljeni.
Zasto sindikat toliko laze i skrece fokus sa prave teme a to je brutto placa na ruke radniku!!! Budimo realni ja sam poslodavac i nameti na place nisu visoki. Zelim samo sa to platim sve radniku i neka on odluci zeli ki ovja PIO ili ovaj zdravstveni fond. Cak sam i za podizanje zakonske minimalne place koja ukljucuje brutto zaradu. Problem nastaje sto fondovi nece vise dobit pare unaprijed za nerad i bez ponude za radnika i sto ce imati konkurenciju. To je Bajramovicu problem sto ti zastupas takve!!!!
Treba dozvoliti konkurenciju u fondovima, a zdravstvo mora biti na dobrovoljnoj osnovi. Kupi polisu osiguranja u nju ukljuci sta zelis. Zasto bolnice ne bi davale ponude za operacije, zdravstvo i to je biznis. I nebrini se vrlo bro bi tu dobio starsnu konkurenciju i postovanje. A napucano nogom u kuzicu drzavno dravstvo kojem se sve plati unaprijed za nerad i korupciju do dna. Rade u nasem i sa nasim srestvima, to jest troskovi nama, a dobit privatno, dje to bolan ima!!!
I jos nesto Kardan: penzija je privatna stvar kao i ljijecenje. Nemas pravo unaprijed naplatiti ljudima nesto sto ne radis!!!
KO GOD IZAĐE NA PROTESTE JE HULIGAN, DROGERAŠ, TERORISTA I RUŠITELJ DRŽAVE I TREBA POLICIJU PUSTITI NA NJIH DA IH REHABILITUJE,PA IH ZATVORIT I OPTUŽITI ZA TERORIZAM I DRŽAVNI UDAR !
Samo nek pokusaju kamen u ruke uzet prvi ću izaći na ulice i suprostavit se toj bandi koja pojede našu budućnost i budućnost naše djec.
Kolika je najniza plata u EU ... ovdje SDA i ADZ narod prave magarcima ...
Al je dobar ovaj naziv"realni sektor". Dakle uhljebi rade u "nerealnom sektoru", a imaju najvisa primanja, najbolje benificije, najmanje stresa. Nista nije bolje ni sa sindikatima. Oni nisu cak ni "nerealni sektor": prije bi se moglo reci "imaginarni sektor". Nemaju nikakvu, pa cak ni minimalnu odgovornost ni prema cemu, a imaju sva prava i mogu potezati rucne kocnice na sve moguce sto im nije u (prvenstveno licnom) interesu. Da li postoji i jedan radnik iz, kako ovaj Bajramovic ree, "realnog sektora, koji misli da mu se SSS bori za radnička prava? INače sindikat je nesposobna gomila nekompetentnih ljudi, koji ni zajedničke proteste različitih sindikalnih udruženja i podružnica ne mogu organizirati.
Sindikat se bori za praa radnika, bili oni članovi sindikata ili ne. Na žalost, ovaj sandikat to ne radi. Da se bori za radnike to bi radili u proteklih 20 godina. Sindikat je bez bilo kakvih protesta dopustio kriminalne privatizacije, placke svega i svacega, uhljebnjenje 70% trenutno zaposlenih u BiH po raznim drzavnim firmama , institucijama, organima. Ovaj sindikat nema ni kredibilitet, ni autoritet, ni kompetencije da prica o bilo kojem zakonu o radu, njegovim pozitivnim i negativnim stranama.
@Luca36, vidim da očito nemaš pojma o sindikalnoj organizaciji. Sindikat je organizaija koja štiti prava svih uposlenika, bili članovi sindikata ili ne. npr. Kolektivni ugovor o kojem pregovara sindikat se odnosi na sve upolsene bez obzira na clanstvo. Sa druge strane clanovi sindikata imaju pogodnosi, npr. besplatnu pravnu zastitu, pravno savjetovanje, pomoc u slucaju nesrece, i sl.
ovaj plaćenik treba odmah dati ostavku, nije nikad zastupao prava radnika već samo primao ogromnu platu za zastupanje svojih ličnih interesa
ne bi me cudilo da i prevent nema upetljane ruke u ovo. kod njih svako pravo imaju oni a radnik je duzan da crkava akoiski dobiti 5 ,6 stoja
Nekako mi se čini da će sindikat najviše problema imati zbog uslova reprezentativnosti, jer trenutno niko to ne traži. Po meni većina ovih sindikata ne ispunjava ni taj uslov od 30% zastupljenih radnika, ponajviše zbog nezainteresovanosti našeg naroda. Tako dobijete da sindikat ustvari pregovara u ime malog broja radnika. Ovako će se možda radnici natjerati da pametnije organizuju sindikate.
Meni su jedino sporne odredbe o godišnjem odmoru, gdje se nekako čudno pojavljuje da poslodavac daje rješenje o trajanju i vremenu kada se GO koristi, bez zahtjeva uposlenika. Po meni bi to značilo da ti mogu odrediti da na GO ideš u novembru. Loše je i povećanje na tri godine ugovora na određeno, jer znamo da to svi obilato koriste i prekidaju radni odnos na 15 dana da ne zaposle nekoga na neodređeno. Čudna je i odredba o prekovremenim satima, gdje imaš obavezu raditi do 10 sati sedmično, mada nigdje ne stoji da ti moraju platiti te prekovremene.
Koliko smo samo neinformisani i koliko nam maže oči ovaj Bajramović to nije humano. Najveće posljedice, odnosno da budem precizan jedine posljedice će snositi budžetaši i drugi uhljebi. Zakonom se ukida kolektivni ugovor koji budimo realni predstavlja najveću glupost i jedini koji ga mogu ispunjavati su Elektroprivreda i BH Telecom a ostali nemaju veze sa tim. Pokušajte privatniku spomenuti kolektivni pa će te vidjeti njegovu reakciju.S druge strane Zakon daje veća prava trudnicama, porodiljama i ugroženijim licima kojima se teško izboriti sa današnjim kapitalizimom.. Zakon ide u tom smjeru da se napokon poćnu rezovi u administraciji i Javnim preduzećima i zbog toga je tolika graja nastala.. Moja supruga radi u JP ali bez obzira na to smatram da se nešto pod hitno mora uraditi u tom pravcu jer mene boli da ja kao magistar ekonomije (državni fakultet) kod privatnika radim za 500 KM dok moja supruga sa VSS (državni) zaradi skoro tri puta više uz duplo manje rada.. LP i budimo informirani
Moze li mi neko pojasniti znacenje "realni sektor"?